2024.03.28, Csütörtök
Fontos árvízvédelmi beavatkozást végzett el az ország délkeleti részében a Kötiviép’B
Fotó: illusztráció

Fontos árvízvédelmi beavatkozást végzett el az ország délkeleti részében a Kötiviép’B

magyarepitok.hu, szoljon.hu

2022.07.20. 07:30

A Magyar Vakond és a Kötiviép munkájával közel 20 kilométeren újították fel a nyári gátat Vezseny és Tiszajenő között a Közép-Tiszán megvalósuló árvízvédelmi projektben.

Hirdetés

Jelentős előrelépés történt a Közép-Tisza árvízvédelmét javító óriásprojektben: rövidesen befejeződik a hullámtér rendezése a folyó Tiszapüspöki és Tiszaug közötti szakaszán, mely közvetlenül érinti a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Besenyszögöt, Szolnokot, Tiszajenőt és Vezsenyt is.

A több helyszínen zajló munkálatok egy része már megvalósult: elkészült a vezsenyi és a tiszajenői nyári gátak felújítása egy közel 20 kilométeres szakaszon - derült ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál, a szoljon.hu információiból.

Ahogyan arról korábban már lapunkban is beszámoltunk, a beruházás az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Közivizig) megbízásából, a KEHOP keretében, és a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) programnak megfelelően, a Magyar Vakond Kft. és a Kötiviép’B Kft. kivitelezében valósul meg az Európai Unió és a magyar állam közel 15,6 milliárd forintos finanszírozásából.

A fejlesztések célja, hogy jelentősen javuljanak az árvízi lefolyási viszonyok az eddiginél szabadabb utat engedve a folyónak, csökkentve a tetőző vízszinteket, ezáltal növelve az árvízi biztonságot.

Új műtárgyakat is építettek a víz minél gyorsabb leeresztése érdekében

A Vezsenyi-kanyarulat rendezésének fő célja az árhullámok lefolyásának gyorsítása, ezáltal a vízszintek csökkentése volt.

Ennek érdekében a vezsenyi és a tiszajenői nyári gátakon a szakemberek egyebek mellett árapasztó vápákat (árvízi levezető sávokat) alakítottak ki, ennek köszönhetően pedig biztonságosabbá vált a védett területek használata is.

A projekt során a gát mindkét oldalát kitisztították az évtizedek során elburjánzott növényzettől, majd megemelték a töltést is, amelynek rézsűs oldalait is lesimították.

Mindemellett egyéb feladatok is megvalósultak, a projekt részeként felújították az átereszeket, valamint új műtárgyakat építettek be, hogy a szükséges vizet igény esetén minél gyorsabban le tudják ereszteni.

Helyi hírekTisza-tóárvízvédelemvízgazdálkodásKözép-Tisza-vidéki Vízügyi IgazgatóságOrszágos Vízügyi FőigazgatóságMagyar Vakond Út és Építőipari Kft.Kötiviép'B Kft.