2024.04.27, Szombat
Hosszabbítsa meg ingyenesen lejárt jogosítványát!
Illusztráció, pixabay.com

Hosszabbítsa meg ingyenesen lejárt jogosítványát!

Kormánymegbízotti Kabinet

2022.07.22. 10:00

Az elektronikus jogosítványhosszabbítás jóval kényelmesebb, biztonságosabb, teljesen automatizált és ráadásul ingyenes, mert illetékmentes. Az ügyintézéshez mindössze ügyfélkapus regisztráció szükséges.

Hirdetés

Már meglévő jogosítványunkat időről időre meg kell hosszabbítani, mert egyébként lejár, és érvényes okmány nélkül nem vezethetünk. A jogosítványhosszabbítás 50 éves kor alatt tízévente aktuális teendő. A hosszabbítás ára – amennyiben ügyfélkapun keresztül intézzük – megegyezik a jogosítvány orvosi vizsgálatának költségével. Ha személyesen, kormányablakban intézzük a folyamatot, akkor a jogosítvány orvosi vizsgálat költségéhez hozzájön még 4.000 Ft illeték. Ezt az összeget spórolhatjuk meg az online ügyintézéssel - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal honlapján.

Az első lépés minden esetben az orvosi vizsgálat. Ezt a háziorvos vagy a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgálat orvosa végzi el.

Ha megkaptuk az orvosi alkalmassági engedélyt, akkor az ügyfélkapunkon keresztül egy nyilatkozatot kell tenni arról, hogy igénybe kívánjuk venni az automatikus, hivatalbóli okmánykiállítás lehetőségét, és azt is meg kell adni, hogy a kész okmányt milyen címre kérjük majd.

Érdemes megadni a felületen telefonszámot, e-mail címet is, ugyanis emberi beavatkozás nélkül, automatikusan készül el a megújított jogosítványt. Ehhez a rendszer a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból beszerzi a három évnél nem régebbi fénykép- és aláírás adatot. Ha nincs ilyen három évnél nem régebbi okmányunk nyilvántartva a rendszerben, akkor sem akad meg a folyamat, mert értesíteni tudnak a megadott e-mailen, telefonszámon.

Az orvosi alkalmassági igazolást nem kell csatolni, azt központilag nyilvántartják.

A sikeres beküldést követően letölthetjük a visszaigazolást az oldalról, majd folyamatosan nyomon követhetjük az okmánykiállítás állapotát. A megújult jogosítványt 8 napon belül postázzák az általunk megadott címre.

Helyi hírekügyintézésjogosítvány SzolnokJász-Nagykun-Szolnok megye