2024.04.19, Péntek
Rekord mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze a Tisza mentén a jubileumi PET Kupa résztvevői
Fotó: petkupa.hu

Rekord mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze a Tisza mentén a jubileumi PET Kupa résztvevői

Kabinet, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2022.08.12. 10:00

Egy hét alatt 14 tonna hulladéktól mentesítették a szőke folyó ártereit. A munkába a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának munkatársa is bekapcsolódott.

Hirdetés

 

Dr. Lipták Gergely augusztus 4-én nyert betekintést abba a végeláthatatlannak tűnő szemétgyűjtő munkába, amit a PET Kupa során végeztek a verseny résztvevői. Olyan volt, mintha egy profin megszervezett vízitúrán vettem volna részt – mondta a kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Osztályának vezetője - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal honlapján.

Mint írják, a szárazföldi csapat a szervezési munkán túl a logisztikai feladatokat végezte, minden szükséges eszközt (zsákot, kesztyűt) ők biztosítottak a túra résztvevőinek. A csapat egyik része, a kenusok lefelé eveztek a folyón, majd alkalmanként kikötöttek a parton, és hozzáláttak a szemétszedéshez. A nagyobb "gyűjtő hajók” átvették, és továbbszállították a zsákokba halmozott hulladékot.

A Szolnoki kolléga a szemétszedő akció Tokaj-Tiszaladány közötti szakaszán vett részt. Aznap rekord mennyiségű, körülbelül 5 tonna szemetet gyűjtöttek össze. A hulladékot még aznap, órákon át szétválogatták, rendszerezték. Külön zsákokba került a PET palack, az üveg, illetve a kommunális hulladék. Volt, ami a Kiskörén található üzembe került, a kommunális, fel nem használható szemetet pedig a helyi szolgáltató szállította el.

A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa eredménye: 12 csapat és az önkéntesek jóvoltából 2880 zsák, azaz 14 tonna szemét összegyűjtése, és ezzel egy 86 folyamkilométer hosszú tiszai partszakasz megtisztítása.

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormányhivatalszemétszedésPET Kupa