2024.04.25, Csütörtök
Sikeres a denevérvédelmi program Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Kép: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Sikeres a denevérvédelmi program Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2022.08.14. 10:00

Kevésbé ismert tény, hogy milyen rendkívül hasznosak a denevérek. Az apró bőregerek tápláléka főképp csípőszúnyogokból áll, ezért a szúnyogok elleni biológiai védekezés egyik kulcsszereplői. A kormányhivatal denevérvédelmi programja évről-évre egyre több búvóhelyet biztosít ezeknek a védett állatoknak.

Hirdetés

Környezetünkben szinte mindenhol élnek denevérek. Korábban a nagyvárosokban az épületek hasadékaiban, manapság inkább már régi épületek padlásain, tornyokban találkozhatunk denevérkolóniával. Ezen régi épületek azonban időről időre felújításra szorulnak. Ilyenkor, egy denevér lakta épület felújításához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Az engedélyező határozatban gyakran időkorlátot állapítanak meg, hiszen a kölyöknevelés időszakában nem szabad háborgatni a denevérkolóniákat.

Emellett fontos az is, hogy az épület felújítása során a denevéreknek a padlásokra és tornyokba történő bejutását folyamatosan biztosítani kell. A természetvédelmi hatóság tapasztalatai szerint az épületek tulajdonosai, fenntartói készséggel együttműködnek a renoválások során. A szakemberek persze nem csak a természetvédelmi érdeket, hanem a beruházás gördülékeny megvalósítását is szem előtt tartják - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal honlapján.

A tiszafüredi Kossuth Lajos Általános Iskola felújítása egy igazi sikertörténet

Az épület tetőcseréjét nyáron, tanítási időszakon kívül kellett megvalósítani, de ez egybeesett a denevérek szaporodási időszakával. A padlást abban az időben több száz egyedből álló, a fokozottan védett csonkafülű denevér (Myotis emarginatus) lakta. A bőregerek védelme érdekében több tiszafüredi intézmény összefogásával számos épület padlását megnyitották, bízva abban, hogy a denevérkolónia áttelepül egy ilyen zavartalanabb padlásra. A felújítás során az iskola padlását kettéválasztották, fóliával elszigetelték a két részt, és csak a tető egyik felén kezdődött meg a munka, a másikban a denevérek zavartalanul kölykezhettek. Végül nem is költöztek át máshová a denevérek. Miután a kölykök felnevelkedtek, és augusztus elején a kolónia elindult őszi vándorútjára, a munka folytatódhatott az épület palásának másik szárnyában. Ez a felújítás 2021-ben lezárult; idén a több száz példányból álló denevérkolónia pedig ismét birtokba vette a szálláshelyét.

Tiszafüreden a Városháza felújítása is sikerrel zárult

Itt 150 példány hegyesorrú denevér (Myotis blythii) kölykező kolóniája él. A bőregerek a tető és a fal találkozásánál lévő keskeny hasadékokon keresztül jutnak be a padlásra. Az önkormányzat messzemenő együttműködése mellett a kivitelező minden szükséges denevérbebúvó nyílást megőrzött, így a kolónia továbbra is teljes nyugalmat és biztonságot élvezhet a városháza padlásán.

A denevérek megtelepedése érdekében a Közép-Tisza védett ártéri területein eddig 4 darab denevértorony épült, 2024-ben pedig Szolnok területén terveznek 2 denevértornyot felállítani a természetvédelmi szakemberek.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal 2016-ban indította el denevérvédelmi programját, amelynek célja, hogy pótolják, növeljék a denevérek búvóhelyeit. Iskolák, óvodák udvarain lévő fákra, parkokba és a tiszai ártéri erdőkbe denevérodvakat helyeztek el.

Az odúkat a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai készítették el. Eddig 100 darab denevérodú került fel a fákra, ezek közül nagyon sokat már el is foglaltak az apró bőregerek. Van olyan odú, amelyben több mint 300 denevér tanyázik. Különösen az úgynevezett szoprán törpedenevér telepszik meg nagy számban az odvakban.

A denevérvédelmi program részeként a kormányhivatal szakemberei ismeretterjesztő előadásokat tartanak ezen állatok jelentőségéről és védelméről. Az előadást a megyénkben bármelyik oktatási intézmény – iskola, óvoda - ingyenesen igényelheti a [email protected] címen. A programról tájékoztató ezen a linken található: https://sirius.jasz.gov.hu/denever/

A szakemberek örömmel tapasztalják, hogy a denevérvédelem terén megértést és támogatást kapnak az emberektől. A denevérek pedig meghálálják ezt a gondoskodást, hiszen a szúnyog és egyéb rovar fogyasztásuk révén igen nagy hasznunkra vannak.

Helyi hírek SzolnokDenevérdenevér élőhely-védelmi mintaprogramJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal