2024.04.26, Péntek
Kulturális örökség napjai - Épületbejárások, légoltalmi kiállítás és vízműbemutató Szolnokon
Illusztráció: Pixabay

Kulturális örökség napjai - Épületbejárások, légoltalmi kiállítás és vízműbemutató Szolnokon

mti

2022.09.17. 16:56

Több intézmény is rendkívüli nyitva tartással várja az érdeklődőket a hétvégén Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Kulturális örökség napjain. A programok között épületbejárások, légoltalmi kiállítás, vízműbemutató, tárlatvezetések és restaurátor-műhely látogatása is szerepel.

Hirdetés

A Kulturális örökség napjai rendezvénysorozat idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. E kezdeményezéshez csatlakozott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal is, az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály munkatársa szeptember 17-én tárlatvezetést tart a műemléki védelem alatt álló szolnoki Megyeháza épületében - olvasható a megyei kormányhivatal közleményében.

A szolnoki polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint egész hétvégén egy valódi légoltalmi helyen, a szolnoki MÁV-óvóhelyen lesz látható a Légoltalomtól a katasztrófavédelemig című kiállítás folyamatos tárlatvezetés mellett.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban mutatják be az idén 175 éves fogadóépületet, az Indóházat tárlatvezetéssel szombaton és vasárnap. Hétvégén látogathatók a szolnoki vasútállomás emeleti, korábbi utasellátó éttermében működő Almárium Látogató Központ korlátozottan nyilvános tárlatai. Szombaton és vasárnap is várják a látogatókat a Xavéri Szent Ferenc-kápolnába, ahol a kápolna épületét és történetét mutatják be. Továbbá épületbejárásokat tartanak hétvégén a Belvárosi Szentháromság Templomban és a Vártemplomban is - közölték.

Szombaton a Szolnoki Művésztelepre szervezett sétán történeti előadást hallhatnak a jelenlevők, és kortárs kiállítást is megtekinthetnek. A Víz-és Csatornaművek Koncessziós Zrt. Szolnok szervezésében betekintést nyerhetnek az érdeklődők a Tisza folyóra települt felszíni vízmű víztisztítási technológiájába. Ezen a napon a milléri Szabadtéri Vízügyi Múzeumban is látogatást lehet tenni.

Helyi hírekSzolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatakulturális napok