2024.04.20, Szombat
Kutatók éjszakája - Szolnokon repülőszimulátorral is lehet majd ismerkedni az NKE rendezvényein
Kép: kutatokejszakaja.hu

Kutatók éjszakája - Szolnokon repülőszimulátorral is lehet majd ismerkedni az NKE rendezvényein

MTI

2022.09.29. 10:00

Terrorizmusról és kiberbiztonságról szóló előadásokkal, bűnügyi helyszíneléssel, második világháborús stratégiai hadijátékkal és VR-repülőszimulátorral is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) pénteken.

Hirdetés

Az egyetem MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az NKE a hagyományokhoz híven idén is csatlakozik a Kutatók éjszakája országos programsorozathoz, izgalmas, inspiráló előadásokkal, kísérletekkel, interaktív bemutatókkal várják az érdeklődőket Budapesten, Baján a víztudományi karon és Szolnokon.

A központi események helyszíne a fővárosi Ludovika Campus, ahol bemutatók mellett számos érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, így például a Világok háborúja, a háborúk világa címmel, majd a terrorizmusról hallgathatnak meg előadást az érdeklődők, de szó lesz az új űrverseny hajnaláról, a magyar jogrendről és a felmelegedésről is.

A kiberbiztonság aktuális kérdéseivel két előadás is foglakozik: az egyik a kibertér veszélyei hívja fel a figyelmet, a másik a kibertér sötét oldalával foglalkozik. Péntek délután az Orczy-parkban szolgálati kutyás bemutatót lehet megnézni, a rendészeti oktatási épületben a bűnügyi helyszínelés gyakorlati kérdéseivel és a határvédelem modern technikai eszközeivel lehet megismerkedni, az Oktatási Központ aulájában pedig második világháborús stratégiai hadijátékok kapnak helyet.

A Kutatók éjszakáján az NKE-re látogatók vezetéses látogatás keretében megtekinthetik az idén tavasszal megnyílt, az 1808 és 1945 közötti időszakot több száz, eddig soha nem látott műtárggyal, fotóval és dokumentummal, filmfelvételekkel, modern - vetített és VR - élményelemekkel bemutató Ludovika-történeti kiállítást is a Ludovika szárnyépületében.

Szolnokon a repülés világa iránt érdeklődők egyebek mellett VR repülőszimulátoros, gyakorlati ballonbemutatót nézhetnek meg, megismerkedhetnek a drónok irányításának alapjaival, a Debreceni Egyetem ottani campusán pedig egy magyar fejlesztésű 3D-s nyomtató látványos gyártási folyamatát tekinthetik meg.

Baján, az NKE víztudományi karán kipróbálható lesz egy drónszimulátor, a részvevők megismerkedhetnek a labortechnikával, valamint egy rendhagyó szabadulószobával is. Utóbbi segítségével a résztvevők játékos feladatok megoldása közben ismerkedhetnek meg a vízmérnöki szakma rejtelmeivel. Kódok megfejtésével, lakatok kinyitásával kell harminc perc alatt kijutniuk a lakatra zárt irodából. Mindemellett tudományos, szakmai előadások hangzanak el például a vízellátás, a mesterséges intelligencia a vízjelzésben, valamint a tudatos energiafelhasználás témakörében - írta az NKE.

Helyi hírek SzolnokKutatók ÉjszakájaNemzeti Közszolgálati Egyetem szolnoki campus