2024.03.29, Péntek
Negyven gázüzemű autóbusz áll forgalomba Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében
Fotó: Volánbusz Zrt.

Negyven gázüzemű autóbusz áll forgalomba Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

MTI

2023.03.13. 10:20

Csaknem négymilliárd forintos beruházással negyven modern, gázüzemű autóbuszt állít forgalomba a Volánbusz Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Hirdetés

A témában Szolnokon tartott pénteki sajtótájékoztatón Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a fejlesztés jelentősen emeli a város és a környező települések közösségi közlekedésének színvonalát, segítve ezzel a lakosság mobilitását is.

Hangsúlyozta: a 3,75 milliárd forintért beszerzett új MAN Lion's City 12 típusú járművek forgalomba állításával a 235 buszból álló vármegyei autóbuszpark több mint 17 százaléka megújul, átlagéletkora 12 évről 9,3 évre csökken.

Ez a fejlesztés hozzájárulhat a térségi falvak megtartóerejének növeléséhez és valós alternatívává teszi a közösségi közlekedést

- mondta Kállai Mária.

F. Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 3. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az akadálymentesített, korszerű járművek garantálják az utasok kényelmét és biztonságát. A változást mindenkinek tapasztalhatja majd, hiszen az új autóbuszokat nemcsak a városokban, hanem a községekben élők is használják a Nagykunságban és a Tisza-tó térségében is.

A vármegye egyike lesz azoknak, ahol a legmodernebb járművek járnak

Fejér Andor (Fidesz-KDNP), Szolnok alpolgármestere azt mondta: a Volánbusz Zrt. felelősséggel és szakértelemmel fejleszti Szolnok és a környék közösségi közlekedését. Emlékeztetett: az elmúlt években már adtak át új buszokat, ami azt mutatja, hogy példátlan mértékben fejlődik a tömegközlekedés Szolnokon és a vármegyében.

Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója kiemelte: a MÁV és a Volánbusz egyesülésének legfontosabb célja, hogy a két cég egymás szolgáltatásának erősítésével, közösen szolgálja a busszal és a vonattal utazókat. Az új buszok által érintett vonalaknál ez több mint évi 6,3 millió utazást jelent, az összehangolt menetrend szerint közlekedő, modern járművek csatlakozást biztosítanak több vármegyei vasútvonalakon közlekedő vonathoz.

Emlékeztetett: a Volánbusz 2018-ban elindított járműfiatalítási programjában eddig 100 új autóbusz érkezett a vármegyébe, ebből a mostani 40-es bővítés tekinthető a legjelentősebbnek. Megerősítette: még a nyár kezdete előtt 10 elektromos meghajtású busz áll forgalomba Szolnok helyi közlekedésében, így a vármegye egyike lesz azoknak, ahol a legmodernebb járművek járnak.

Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású motor hajtja

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a közlekedési vállalat még 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164, sűrített földgázzal üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés szerint MAN Lion's City 12 típusú, alacsonypadlós, kéttengelyes, szóló kivitelű járművekkel bővült a társaság flottája.

A járművek közül 10 Szeged helyi közlekedésében, 75 a fővárosi agglomerációban, míg 39 a Zala vármegyei helyközi vonalakon áll forgalomba. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású motor hajtja. A sűrített földgáz a tisztább égés következtében a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését.

A légkondicionált, akadálymentes kialakítású járműveken kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhely, valamint felszállást segítő rámpa is van. Az utasok kényelmét USB-csatlakozók szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés, valamint kamerarendszer üzemel.

Helyi hírek SzolnokVolánbusz Zrt. autóbusztömegközlekedés