2024.04.20, Szombat
Szolnok történelmét idéző, látványos sétányt adnak át hamarosan a Zagyva partján
Fotók: PERI

Szolnok történelmét idéző, látványos sétányt adnak át hamarosan a Zagyva partján

magyarepitok.hu

2023.03.31. 08:00

Az egykori várat felelevenítő Bástya-sétány a Zagyva partján, a PERI Kft. zsaluzatainak segítségével ölthette fel végső formáját az Aqua-General Kft. alvállalkozójaként dolgozó DAKI-ÉP munkájával.

Hirdetés

A szolnoki várat a Rákóczi-szabadságharc után elhagyták, köveit építkezésekre hordták el, így kevés nyoma maradt az azóta eltelt évszázadokból. A történelem azonban nem felejtette el a vár egykori formáját: a korabeli rézmetszeteknek és térképeknek köszönhetően mindezek ellenére is ismert maradt számunkra hajdani alakja.

Ezeket az emlékeket idézi fel a Szolnoki Vár! - Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése névre hallgató projekt, melynek részeként egy díszburkolatú sétányt építettek ki a Zagyva-parton, amely a Bástya-sétány elnevezést kapta.

A projekt során megerősíttették a töltésalapot, emellett új árvízvédelmi vasbeton támfal is készült, mely az egykori várfalat imitáló formában épült meg.

A sétány Szolnok önkormányzatának beruházásában valósul meg, a monolit vasbeton szerkezetek kivitelezését pedig a DAKI-ÉP Kft. a PERI Kft. által biztosított falzsalurendszerek segítségével végezte el.

 

 

Egyszerre turistalátványosság és történelmi emlék

Az immár majdnem a végső formáját felöltő multifunkciós projektről Pánczér Dániel, a DAKI-ÉP Kft. ügyvezetője a következőket nyilatkozta:

„A projekt nagyságát tekintve talán nem egyedi, de építészetileg egy remekül megálmodott, minden részletében alaposan megtervezett munka és az, hogy a Zagyva folyó árterében vagyunk, abszolút különlegessé teszi. Viszont abban biztos vagyok, hogy a közel 320 méteres hosszúságával és 6,8 méteres magasságával, látszóbeton felületével, az országban egyedülálló projektként épül.

A tervezőasztal mellett történő hosszú egyeztetések meghozták a várt eredményt. A látvány magáért beszél, a csapatom és a saját magam nevében is mondhatom, hogy a PERI által kínált megoldások és eszközök egy hatékony és biztonságos munkavégzést tettek lehetővé. Ezúton is köszönöm a Megrendelőnknek, az Aqua-General Kft.-nek a maximális bizalmat, illetve a Partnereinknek, hogy mindent elkövettek azért, hogy ezzel a projekttel bizonyíthassuk rátermettségünket.”

 



Több szempontból is a PERI DOMINO és TRIO rendszerei bizonyultak a legjobb választásnak

Arról, hogy milyen zsalutechnológiák segítségével tudták felépíteni az esztétikai és terhelhetőségi szempontból is kifejezetten igényes sétányt, a PERI Kft. munkatársai tájékoztatták lapunkat.

Részletes információkat kaptunk a különböző elemekről, elsőként arról, hogy az 50 cm vastag, 5 méteres dilatációs egységekből álló alaplemez oldalzsalujának a DOMINO nevű rendszer bizonyult a legoptimálisabbnak. Ez egyike a PERI által forgalmazott acél keretvázas falzsalu rendszereinek, melynek könnyű, kézzel mozgatható táblái nagy mértékben hozzájárultak az emelési költségek csökkentéséhez.

 

 

A látszóbeton támfalak az alaplemezhez hasonlóan, 5 méterenként dilatáltak, kivitelezésüknél pedig a TRIO falzsalurendszer több előnyét is kihasználták. A mereven kiképzett acél keretváz nem csak ellenállt a közel 7 méter magas falak betonozásakor fellépő frissbeton nyomásnak, de azt is lehetővé tette, hogy nagyobb, akár 35-40 négyzetméternyi egységekben is daruzni lehessen azokat, ezzel is felgyorsítva a projekt előrehaladását.

A táblák kevés szükséges átkötési helyének, valamint az azokra rögzített, 4-5 cm vastag hullámmintás formának köszönhetően megfelelően le lehetett követni a tervezők által megálmodott lenyomati képet, mely a Zagyva folyó hullámait szimbolizálja.

Ezeket az előre legyártott formákat még a táblák beemelése előtt rögzítették a táblákra, majd a támfalak betonozása után, egy negatív lenyomati képet hagytak maguk után. A hullámminta mellett horgonyhüvely minta is díszíti a falakat, aminek a kiosztása állandóan változik.

A kevés átkötési hellyel rendelkező táblák azonban nem csak a magas minőségű látszóbeton felületeket, hanem a táblákra rögzített formák további ütemekben való felhasználását is biztosítani tudták.

 

Speciális megoldásokat is használtak, hogy a látszóbeton mintái megjelenhessenek

A falak kivitelezésével kapcsolatban megtudtuk, a teljesen függőleges falakat egy ütemben, míg a ferde falakat a biztonságos kivitelezés érdekében két ütemben betonozták a szakemberek. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy mivel a ferdén kialakított falak mintegy 10 fokban a függőlegessel bezárt dőlésszöget alkotnak, vízszintes munkahézagot is létre kellett hozni a támfalban.

 

 

Mivel azonban ezek a munkahézagok esztétikai okokból nem jelenhettek meg a látszóbeton felületen, a folytonos, szögtörésmentes felületet azáltal biztosították a kivitelezők, hogy a második ütem tábláit megfelelő mértékben húzták vissza a már elkészült első betonozási ütemre, felhasználva annak átkötési helyeit.

Végezetül kiemelték, ugyanezt a metodikát alkalmazták a támfal olyan szakaszain is, ahol két, alaprajzi és magassági értelemben is egymással szöget bezáró falszakasz találkozott. A táblák felúszását a betonacélarmatúrához pedig rögzített feszítőheveder gátolja meg.

Helyi hírekSzolnokAqua-General Kft.Peri Kft.zsaluzatDAKI-ÉP Kft.