2024.04.20, Szombat
Nyolcszáz néptáncos ropja majd három napig a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon
Fotó: info.szolnok.hu

Nyolcszáz néptáncos ropja majd három napig a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon

info.szolnok.hu

2023.05.20. 10:00

2023 májusában huszonhatodik alkalommal rendezi meg városunk a Szolnoki Országos Néptáncfesztivált, amelynek célja - a korábbi alkalmak hagyományait követve - a néptáncegyüttesek, az alkotók számára művészeti fórumot biztosítani, új alkotások létrejöttét ösztönözni, támogatni az egyéni művészi alkotás minél szélesebb kiteljesedését és teret adni a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó kezdeményezéseknek.

Hirdetés

Az első szolnoki néptáncfesztivált közel hatvan éve, 1964-ben rendezték meg. A kétévente megtartott országos verseny az amatőr néptánccsoportok egyik fő találkozási pontja, mely az elmúlt esztendőkben nemcsak az új koreográfiák bemutatásának és a személyes találkozásoknak, hanem az aktuális szakmai kérdések megvitatásának is fontos helyszínévé vált. Egy tíz éves kényszerű szünet után, 2009-ben éledt újjá a fesztivál, sikere azután töretlen volt, ám 2021-ben a szervezést meghiúsította a koronavírus világjárvány. Ezért is kiemelten fontos a néptáncszakma, illetve városunk számára is az idei esemény - számolt be róla Szolnok városi honlapja.

A Szolnoki Országos Néptáncfesztivál jelentőségét jól mutatja, hogy olyan alkotók, művészek mutatkoztak be rajta az elmúlt évtizedek során, mint Novák Ferenc, Kricskovics Antal, Györgyfalvay Katalin, Szigeti Károly és Tímár Sándor, később pedig Varga Zoltán, Foltin Jolán, Mosóczi István, Mucsi János és Diószegi László, a fiatal nemzedék képviselői közül pedig Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili, Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Ágfalvi György és Lévay Andrea.

A fesztivál 2023. évi versenyprogramján 15 együttes mutatkozik be

A versenyprogram zsűri elnöki feladatait az elmúlt években Mihályi Gábor Kossuth-díjas, Harangozó Gyula-díjas magyar táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja, Szolnok város díszpolgára vállalta, aki a fesztiválszervezési feladatokban is közreműködik.

2023-ban a zsűri elnöke: Juhász Zsolt, tagjai: Furik Rita, Kutszegi Csaba, Hégli Dusán, Eredics Gábor

A három napon át zajló rendezvény az ország minden részéből mintegy 800 táncost vonz Szolnokra.

A rendezvény amellett, hogy öregbíti a város hírnevét, erősíti a magyarságtudatunkat, hozzájárul a nemzeti identitástudatunk kialakításához. Emellett meghatározó ez a találkozó a zeneszerzők, a díszlet- és jelmeztervezők és természetesen a táncosok, az együttesek számára is. A Szolnoki Országos Néptáncfesztivál mindig is mindig is fogalom volt, a legnagyobb – és résztvevők visszajelzései alapján – a legszínvonalasabb néptáncfesztivál Magyarországon.

Programterv

Május 26. /péntek/

8.00- 16.00 Bejáró próba (Szigligeti Színház)
16.00 – 21.00 Kirakodóvásár (kézműves és vendéglátós)

Fellépők 20 óra után: 
- Szolnoki Népdalkör és a Sodrás Népzenei Kisegyüttes
- Tiszavirág Daloskör
- Cuháré Néptáncegyüttes

18.00-18.30 Flashmob (Kossuth tér-Hild János tér)
19.00-20.00 Megnyitó – Tímár Archívum (ANKK Színházterem)

Május 27. /szombat/

11.00- 13.00 Versenyprogram I. (Szigligeti Színház)
15.00- 18.00 Versenyprogram II. (Szigligeti Színház)
21.00-03.00 Táncház a Tarsoly zenekar kíséretében (ANAKK)

Május 28. /vasárnap/

10.00 Kidoboltatik a Gálán résztvevők névsora (ANKK Színházterem)
10.30-13.00 Nyílt értékelés (ANKK Színházterem)
16.00-17.00 Díjátadó (Szigligeti Színház)
18.00-20.00 Gálaműsor (Szigligeti Színház)

Helyi hírekSzolnoki Országos Néptáncfesztivál Szolnoknéptáncprogramok