2024.03.05, Kedd
Fedett jégpálya épül Szolnokon
Illusztráció, unslpash.com

Fedett jégpálya épül Szolnokon

info.szolnok.hu

2023.06.30. 09:00

Fedett jégpálya megnyitását jelentette be 2023-2024 telére Szolnokra szerdán sajtótájékoztatón a vármegyeszékhely polgármestere.

Hirdetés

Egy fedett, könnyűszerkezetes csarnokot létesítenek az alcsiszigeti városrészben. A Szolnok Orcas Hockey Sportegyesület támogatásból megvalósuló fejlesztéséhez a Toyota Hering biztosít területet - számolt be róla Szolnok városi honlapja.

Öt évvel ezelőtt indult a Szolnok Orcas Hockey Sportegyesület, kis klubot kezdtünk felépíteni, ami mára odáig jutott, hogy több mint ötven játékosunk van és nagy sikerrel szerepelünk az utánpótlás bajnokságokon – mutatott rá dr. Buczkó István. Hangsúlyozta, jégkorong sportot nyilvánvalóan rendkívül nehéz úgy építeni, hogy nincs jégcsarnok, ezért a városvezetéssel sokat tárgyaltak az előrelépés lehetőségeiről. Mint mondta, a tavalyi év sikeres volt a klub számára abban is, hogy a Magyar Jégkorong Szövetséghez benyújtott szakmai fejlesztési program révén egy csarnok megépítésére kaptak engedélyt.

– A projekt egy 126 millió forintos infrastruktúra-fejlesztési program, melynek eredményeként egy könnyűszerkezetes, huszonötször harminc méteres gyakorlópálya kialakítására nyílt lehetőség. Az elmúlt öt évben a szülők, illetve magánerő támogatásával tudtunk a Szandai réten jégpályát működtetni, így tapasztalatot szereztünk abban, hogyan lehet gazdaságosan működtetni egy ilyen pályát. A város is támogatott minket anyagilag. Szeretnénk, ha ez a program most lépne egyet, és maga a Szolnok Orcas Hockey Sportegyesület tudná ezt a csarnokot fölépíteni – hangoztatta dr. Buczkó István.

A programban 15 évre kell vállalniuk a működtetést, ezért is volt fontos, hogy támogatót találjanak. Hering Tamás tulajdonos, ügyvezető felajánlotta, hogy a cég területén alakítsák ki a csarnokot, itt adottak a lehetőségek a szükséges közműfejlesztésekhez is. Mivel a városban nagy az igény a korcsolyázási lehetőségre, a város támogatását is élvezhetik.

Szalay Ferenc polgármester is méltatta a beruházást, és mint megjegyezte, az üzemeltetés kérdése lesz az, ami a jövőjét meghatározza. Felidézte, hogy évekkel ezelőtt, mikor az Alcsi Holt-Tisza telente befagyott, több tízezer ember ment ki a jégre. Ez is az igényeket mutatja. A támogatás a város teherbíró képességét tekintve nem lesz egyszerű, de teher alatt nő a pálma. A jégsport népszerű, így biztos lesznek, akik mellé állnak mecénásként, szponzorként – mondta a polgármester.

Hering Tamás elmondta, egy telekrészt adnak a sportklubnak tartós használatra, valamint felajánlották az idei támogatási keretük száz százalékát a sportegyesületnek. Úgy gondolom, hogy a szolnoki sport sokkal magasabb szintű, mint a hasonló városokban. Bízom abban, hogy a sikeres együttműködésnek köszönhetően még színesebbé tudjuk ezt tenni – vetítette előre Hering Tamás.

Dr. Buczkó István azt is elárulta, a technológia alkalmas arra, hogy a klímaváltozás okozta felmelegedés ellenére is energiatakarékosan, minden évben legalább négy-öt hónapon át jeget biztosítsanak sporthoz. De felkészültek az jégmentes időszakra is: a jégkorong szövetség egy speciális felületet fog biztosítani számukra, amin görkorcsolyázni lehet. Így nyolc-tíz hónapra nyúlik a szezon. A beruházás az áramfejlesztő kiépítésével kezdődik, ami várhatóan 6-8 hónapot vesz igénybe, emellett a beton alapot is elkészítik.

Helyi hírekSzolnok Orcas Hockey Sportegyesület Szolnokjégcsarnok