2024.04.30, Kedd
Így változtak a regisztrált álláskeresői számok Szolnokon az elmúlt 10 év során
Illusztráció, unslpash.com

Így változtak a regisztrált álláskeresői számok Szolnokon az elmúlt 10 év során

SzolnokAllas.hu

2023.06.22. 09:00

Közel 66 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma 2012 és 2022 között Szolnokon – írja SzolnokAllas.hu, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisára támaszkodó elemzésében.

Hirdetés

A cikk kifejti, hogy a vizsgált időszak során kibontakozó csökkenő tendencia csupán 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanásának évében tört meg. Ekkor több mint 31 százalékkal emelkedett a Szolnoki Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott regisztrált álláskeresők száma a 2019-es adatokhoz képest. Ezen kivételtől eltekintve viszont minden más esztendőben csökkenés volt tapasztalható, melynek mértéke olykor akár a 30 százalékot is elérte.

A SzolnokAllas.hu az elemzésében mindemellett a regisztrált álláskeresők nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételére is kitér, aminek adatait az alábbi táblázat foglalja:

A Szolnoki Járási Hivatalban regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022):

 

Az NFSZ havonta frissülő adatbázisa alapján készült táblázatból látszik, hogy a nemek tekintetében a vizsgált időszak során valamennyi esztendőben a nők voltak többségben a szolnoki regisztrált álláskeresők között. Az eltérések ugyanakkor a legtöbb esetben minimálisak voltak, átlagosan csupán néhány száz főt jelentettek. Ennél nagyobb különbségek tapasztalhatóak a korosztályok szerinti összevetésben, amiből egyértelműen kiderül, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozott. Számuk a regiszterben viszont meredeken csökkent, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akik esetében korántsem történt akkora számbeli változás a korábbi évek adataihoz képest.

Éles eltérések rajzolódnak ki az iskolázottság szerinti összehasonlításban is, amiből az látszik, hogy a legnehezebb munkaerőpiaci helyzetben a csupán általános iskolát végzettek voltak Szolnokon.

Ők tették ugyanis ki a regisztrált álláskeresők 34-40 százalékát az elmúlt 10 év során. Az arányok ezt követően a magasabb iskolai végzettségek mentén fokozatosan csökkentek, egészen a főiskolát, egyetemet végzettekig, akik már csak 5-7 százalékos arányban szerepeltek az álláskeresői adatbázisban.

Forrás: Az elemzést készítette a SzolnokAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.

Helyi hírek Szolnokálláskeresésstatisztika