2024.04.27, Szombat
Több mint 8,6 milliárd forintból fejlesztik az áram- és gázhálózatot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében
Illusztráció, unsplash.com

Több mint 8,6 milliárd forintból fejlesztik az áram- és gázhálózatot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

MTI

2023.07.04. 09:00

Több mint 8,6 milliárd forintot fordít idén áram- és gázhálózat fejlesztésére, karbantartására az OPUS Titász Zrt. és az OPUS Tigáz Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében - közölte a projekt kommunikációját végző cég pénteken az MTI-vel.

Hirdetés

A közlemény idézi Bakos Imrét, a zrt-k igazgatósági tagját, aki elmondta: Jász-Nagykun-Szolnok vármegye teljes területén az áramhálózat karbantartására és fejlesztésére idén több mint 7,2 milliárd forintot fordítanak, míg a gázhálózat esetében 1,4 milliárd forint értékben végeznek beruházásokat.

A tájékoztatás szerint az OPUS Titász Zrt. a szolnoki üzem területén idén 50 kilométer új villamos hálózatot és 109 transzformátor állomást létesít vagy épít át, több mint 10,8 ezer új fogyasztási pontot köt be és csaknem ugyanennyi helyen cserél mérőórát.

Az OPUS Tigáz Zrt. 50 új gerincvezetéket és csaknem 350 utólagos leágazóvezetéket épít, összesen csaknem 10 kilométeren az idén. Emellett 1,4 kilométer elosztóhálózatot, valamint csaknem 12 ezer gázmérőt és 3 ezer nyomásszabályzót cserél a vármegye területén - közölték.

Mint írták: az OPUS Titász Zrt. szolnoki üzeme a vármegye területén 225 ezer fogyasztó villamosenergia ellátását biztosítja több mint 7900 kilométer villamoshálózaton, több mint 3200 transzformátor állomás üzemeltetésével. Ugyanitt az OPUS Tigáz Zrt. 154 ezer felhasználó ellátását, és mintegy 256 millió köbméter földgáz elosztását biztosítja évente.

Az OPUS Titász Zrt. szolnoki üzeme több olyan hálózatrekonstrukciót valósít meg, amely lehetővé teszi háztartási kiserőművek csatlakozását például Szolnok, Karcag, Rákóczifalva, Kunszentmárton, Gyomaendrőd, Újszász körzetében. Folytatódnak az ügyféligények teljesítésére irányuló fejlesztések többek között Szolnok, Tiszafüred, Karcag, Kunmadaras, Szarvas, és Kisújszállás területén is - tájékoztattak.

Beszámoltak arról, hogy 2023-ban pilot jelleggel kisfeszültségű hálózatmonitoring rendszer működését vizsgálják, és új eszközöket alkalmaznak a kisfeszültségű feszültségproblémák költséghatékony kezeléséhez. Az idei év végéig már csaknem 80 ezer okos fogyasztásmérő fog csatlakozni a társaság hálózatához, hosszabb távú cél pedig, hogy a hálózatra szerelt okosmérők száma 2030-ra meghaladja a 240 ezret.

Az OPUS Titász Zrt. 26 ezer 600 kilométer hálózatot üzemeltet, amelyből 7900 kilométer a szolnoki üzem területén található. A társaság csak ezen a területen évente több mint 2810 kilométer hálózatot jár be, 6300 kilométer hálózaton végez gallyazást, 1520 kilométer hálózaton végez ciklikus és eseti karbantartást. A társaság emellett évente több mint száz madárvédelmi beavatkozást végez - írták.

Az OPUS Tigáz Zrt.- nél idén pilot jelleggel úgynevezett "smart" nyomásszabályozó állomásokat telepítenek, amelyek az önálló energiaellátáson, az állapotjelzők széles körű mérésén és a teljes körű távfelügyeleten túl végponti nyomásszabályozással és hidegturbinás áramtermeléssel is rendelkeznek - közölték.

A társaság összesen 34 ezer 300 kilométer elosztóhálózatot üzemeltet, amelyből a vármegyében 4300 kilométer földgázelosztó vezeték és 127 nyomásszabályozó állomás folyamatos üzemeltetését végzik.

A szolnoki üzem területén idén mintegy 600 új fogyasztásmérőt és csaknem 430 új nyomásszabályzót szerelnek fel, vezetékrekonstrukciós munkálatokat végeznek, valamint a társaság középtávú fejlesztései között szerepel Kisújszálláson a hálózat megújítása - szerepel a közleményben.

Helyi hírek SzolnokOPUS Tigáz Zrt.gázhálózatáramhálózatfejlesztés