2024.06.25, Kedd
Kiállítás nyílik a jászszentandrási templom és freskók történetéről
Kép: Jászok Egyesülete / Facebook

Kiállítás nyílik a jászszentandrási templom és freskók történetéről

MTI

2023.09.16. 09:00

Kiállítás nyílik a jászszentandrási templom felépülésének 120., a felfreskók elkészülésének 90. évfordulója alkalmából szeptember 16-án, szombaton a helyi templomban, illetve a kiállításnak helyet adó plébánia épületében - közölték a szervezők, a Jász-Szó Alapítvány és a Jászszentandrási Római Katolikus Egyházközség az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kiállítás megnyitója a templomban lesz, ahol Csiszár Róbert művészeti író, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársa tart majd bevezetőt, illetve egyházzenei összeállítás hangzik majd el. A plébánián található tárlat megtekintését követően este egy rendhagyó filmvetítés is lesz a templom belső terében. Az érdeklődők Molnos Péter és Bellák Gábor által Aba-Novák Vilmosról készített, Találkozás a körhintánál című dokumentumfilmet tekinthetik meg, amelyet Szentandrási-Sós Zsuzsanna művészettörténész vezet majd fel - közölték.

Mint írták: a jászszentandrási templom különlegességét falfreskói adják, mivel ezek elkészítését olyan elismert művészekre bízták, mint Aba-Novák Vilmos és Chiovini Ferenc. Az ornamentikus szekkókat Czumpf Imre készítette. A munkálatoknál még számos neves festőművész volt jelen, többek mellett Bényi László, Erdélyi Endre, Redő Ferenc, Rozsda Endre. Általuk egy művészeti alkotás jött létre 1933-őszére - fűzték hozzá.

A kiállítási terület két fő részre oszlik: a templomon dolgozó művészek életútját és munkásságát, valamint a freskók készítésének történetét bemutató tárlat az Ars Sacra, a templomról és a hívő közösség történetéről szóló rész a 120 év címet viseli - ismertették.

Az Ars Sacra kiállításrészben Aba-Novák Vilmos eredeti rézkarcait és nyomatait, Chiovini Ferenc több festményét és a velük dolgozó szintén elismert művészek több munkáját is bemutatják. Emellett számos érdekesség (például a formabontó freskók körül kialakult korabeli botrány), életrajzi adat került be a kiállítás anyagába, amelyek akár a fent említett művészek életét jól ismerők számára is újdonságot jelenthetnek. A kiállítás összeállítását alapos helytörténeti, levéltári kutatómunka előzte meg - olvasható a közleményben.

Hasonló összetettségű és volumenű kiállításra Jászszentandráson korábban nem volt példa - árulták el a szervezők, egyben köszönetüket fejezték ki a szolnoki Damjanich János Múzeumnak, amely több eredeti Aba-Novák Vilmos-nyomatot kölcsönzött a kiállítás idejére, a művészettörténeti osztály munkatársai pedig szakértelmükkel és tanácsaikkal is segítenek.

Megköszönték a segítséget és támogatást az Egri Főegyházmegyének, Jászszentandrás Községi Önkormányzatnak, a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítványnak és mindazoknak, akik magángyűjteményükből járultak hozzá a kiállítás anyagához.

Helyi hírekjászszentandrásjászszentandrási templomkiállítás