2024.04.29, Hétfő
Nagy sikere volt idén is a nyári diákmunka programnak
Fotó: kormanyhivatalok.hu

Nagy sikere volt idén is a nyári diákmunka programnak

Forrás: kormanyhivatalok.hu, Főispáni Kabinet

2023.09.09. 10:00

A tavalyinál több, mintegy ezerötszáz közép- és főiskolás diák dolgozott a nyáron a központi munkaerőpiaci programnak köszönhetően Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. A diákok többségét önkormányzatok foglalkoztatták.

Hirdetés

A korai munkatapasztalat- és jövedelemszerzés elősegítése volt a célja a nyári diákmunka központi munkaerőpiaci programnak, amely egyúttal lehetőséget biztosított az önkormányzatoknál a nyári időszakban jelentkező kisegítő munkaerőigények betöltésére, valamint a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén felmerülő ágazati munkaerőhiány kezelésére, a szezonális munkák elvégzésére - derült ki a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatásából.

A program 2023. június 15-től augusztus 31-ig tartott, a támogatott foglalkoztatás 2023. július 1. és augusztus 31. közötti időtartamban valósulhatott meg. A munkáltatók nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő, 16 és 25 év közötti fiatalokat foglalkoztathattak munkaviszony keretében bértámogatással.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalnak a program megvalósításához a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 183,57 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Vármegyénkben a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai 176 munkáltatóval 1.549 fő diák foglalkoztatásának támogatására kötöttek szerződést a rendelkezésre álló pénzügyi keret felhasználásával.

A diákok 80 százalékát az önkormányzatok és intézményeik foglalkoztatták, 16 százalékuk a turizmus és vendéglátás területén, és mindössze 4 százalékuk a mezőgazdaságban helyezkedett el. Annak érdekében, hogy minél több diák munkához juthasson a nyári időszakban, a munkáltatók általában 2-3 hétig foglalkoztattak egy-egy fiatalt.

Az önkormányzatoknál és intézményeiknél jellemzően irattárrendezés, adminisztráció előkészítés, település-rendezés és szépítés feladatokat láttak el a fiatalok. A mezőgazdaságban elsősorban a nyáron jelentkező idénymunkákban, zöldség-és gyümölcsszedésben, árusításban foglalkoztatták a diákokat, a turizmus és vendéglátás területén pedig fagyizókban, éttermekben, strandokon, kempingekben láttak el kisegítő munkákat.

Helyi hírek Szolnokdiákmunka