2024.04.27, Szombat
A szolnoki lakosság ötleteit is várják a városi jubileumi programsorozatra
Kép: info.szolnok.hu

A szolnoki lakosság ötleteit is várják a városi jubileumi programsorozatra

info.szolnok.hu

2023.10.15. 09:00

Szolnok 950 éves jubileuma közeleg, 2025-ben a kerek évfordulót egy éven át számos eseménnyel, programmal, rendezvénnyel ünnepli majd a város.

Hirdetés

A részletek kidolgozása elkezdődött, örömmel várjuk a lakosság ötleteit is. – mondta el sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester, aki mellett a részletekről Szutorisz-Szügyi Csongor, a 950 éves évfordulót előkészítő munkacsoport tagja és Gacov Katalin - aki szintén a munkacsoport tagja -, a szolnok950.hu honlapot működtető Verseghy Ferenc könyvtár igazgatója beszélt a városházán - derült ki Szolnok városi honlapjának tájékoztatásából.

A polgármester hangsúlyozta: a programsorozat azon túl, hogy méltó módon emlékezik meg a jubileumról, alkalmas arra is, hogy erősítse az itt élőkben a megyeszékhelyhez való kötődést, a szolnokiságot. Mivel a város a 2035-ös Európa Kulturális Fővárosa címre is pályázik, a jubileum megünneplése akár főpróbának is tekinthető.

Szolnok alapítására vonatkozóan mindeddig nem kerültek elő írásos emlékek

I. Géza király 1075-re datált, a garamszentbenedeki bencés apátság megalapítására vonatkozó oklevelében jelenik meg először városunk neve. Az eredeti oklevél azonban nem maradt fenn, annak csak későbbi átiratai ismeretek.

1975-ben „900 éves Szolnok” szlogennel és nagyszabású beruházásokkal ünnepelték meg a város jubileumát. Ekkor nyerte el a település mai arculatának jelentős részét is. Ebben az évben készült el többek között a 24 emeletes lakóház, a vasútállomás, a Domus és a Szövetség Áruház, a József Attila úti lakótelep, a 18. emeletes irodaház, a Vízügyi Szakközépiskola Ady Endre úti épülete, a Tallinn Mozi, a Tiszaligeti Sportcsarnok. 1975-ben avatták fel Gyurcsek Ferenc: Tanuhegy című szoborkompozícióját is a Jubileum téren.

Gacov Katalin elmondta: a felkészülés jegyében elkészült a szolnok950.hu weboldal, amit a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény működtet.

Az oldal jelenleg fejlesztés alatt áll, tartalma folyamatosan frissül. Azonban már most is elérhetők ezen az oldalon a város 900 éves jubileumáról szóló korabeli híradások. Ezen az oldalon keresztül, vagy a város honlapján és hivatalos facebook oldalán elérhető plakát QR kódjának beolvasásával bárki beküldheti a jubileum megünneplésére vonatkozó ötletét, javaslatát, de a szolnok950.hu weboldalon keresztül is feltöltheti.

2025-ben nagyszabású programsorozattal és számos, a lakosság ajánlásait is figyelembe vevő projekttel szeretnénk méltóképp megünnepelni Szolnok első írásos emlékéhez köthető évfordulóját – emelte ki Szutorisz-Szügyi Csongor,

Szeretettel, érdeklődéssel várjuk a javaslatokat, melyek megvalósítása természetesen az aktuális költségvetési lehetőségektől is függ majd.

Helyi hírek Szolnokjubileumprogramokrendezvény