2024.05.06, Hétfő
Ismét lesz Méltóság mezeje a szolnoki Kossuth téren
Kép: info.szolnok.hu

Ismét lesz Méltóság mezeje a szolnoki Kossuth téren

info.szolnok.hu

2023.10.16. 09:00

A hospice és palliatív ellátás világnapja alkalmából szerveztek nárciszültetést a Kossuth téren.

Az eseményen részt vett Szalay Ferenc polgármester, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, dr. Berkó Attila főispán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője és dr. Böjthéné Vastag Ilona, a Morpheus Kft. ügyvezetője - olvasható az info.szolnok.hu honlapján.

A hospice és a palliatív ellátás ünnepe a Help the Hospices nevű nemzetközi mozgalom kezdeményezésére jött létre 1984-ben. Az idei világnap mottója: „Támogató közösség a hospice-palliatív ellátásért.”

Amint az dr. Böjthéné Vastag Ilona elmondta, a hospice az emberséges haldoklás mozgalma. A szó latin erdetű, a római időkben a vándorok menedékét jelentette. Szólt a mozgalom kialakulásáról, a hozzá kötődő személyekről, köztük Elisabeth Kübler Rossról és hazai vonatkozásban Polcz Alaine-ről.

A hospice a középkorban az olyan betegek részére fenntartott hely, ellátóhely volt, akiknek nem volt családjuk, olyan környezetük, szerető közegük, akik ápolhatták volna. A modern hospice házakat a haldoklók teljes komfortjának biztosítása céljából, testi-lelki szükségleteik kielégítésére, életminőségük javítására hozták létre.

A Méltóság mezeje programot Anglia indította el, majd a világ számos országa, így Magyarország is csatlakozott. A program lényege, hogy a nárcisz szimbólumhoz kapcsolódóan felhívják a figyelmet az emberi méltóságra és a társadalmi felelősségvállalás szükségességére. A nárcisz szerte a világon a rákbetegeket, rákban haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma; az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek a kifejezője. Ezért ősszel nárciszhagymákat ültetnek a mozgalomhoz csatlakozott városok frekventált terein, Szolnokon a Kossuth téren hozták létre a méltóság mezejét. Tavasszal a kinyílt virágokat a Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet onkológiai betegeinek és a hospice ápoltjainak juttatják majd el.

A program kezdeményezője Szolnokon Dr. Böjthe Lajos főorvos volt, aki szívügyének tekintette a gyógyíthatatlan betegek, az idős emberek ápolását, hozzátartozóik támogatását.  Halálát követően felesége, Dr. Böjthéné Vastag Ilona mindezt igyekszik megőrizni, ápolni.

Szalay Ferenc polgármester mellett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő méltatta a kezdeményezést.

A rendezvény résztvevői valamint a Szolnoki Szakképzési Centrum diákja ültették el a nárciszhagymákat.

Helyi híreknárciszültetés SzolnokSzolnoki Szakképzési Centrum