2024.06.13, Csütörtök
Ülésezett a közgyűlés - egyre több pénz jut hallgatói támogatásra Szolnokon
Kép: info.szolnok.hu

Ülésezett a közgyűlés - egyre több pénz jut hallgatói támogatásra Szolnokon

info.szolnok.hu

2023.10.29. 09:00

Ülésezett Szolnok város önkormányzatának közgyűlése. A csütörtöki testületi ülésen döntöttek a képviselők többek között arról, hogy működési hitelt vesz fel az önkormányzat, illetve megújul a temető balesetveszélyes kerítése Kőrösi úton.

Másfél milliárd forint működési hitelt vesz fel az önkormányzat, mellyel a Volánbusz Zrt. által biztosított helyi közösségi közlekedés finanszírozásához szükséges. Változik az idegenforgalmi adó mértéke is. Ezt az adófajtát 2016, az építményadó 2012 óta változatlan. Az adók mértéke a nemzetgazdasági folyamatok által eredményezett kiadási szint emelkedést, az energia árak drasztikus emelkedését, és az inflációs mértéket nem követte le. Ennek okán az idegenforgalmi adó 100 Ft mértékű és az építményadó átlagosan mintegy 200 Ft/m2 mértékű emelését fogadta el a testület.

Régóta indokolt a Kőrösi úti temető rossz állapotú kerítésének felújítása. A testület elfogadta az előterjesztést, ezért elkezdődhet a a balesetveszélyessé vált kerítés bontása, majd újraépítése, illetve a járda felújítása a Kőrösi úton, a temetőgondnokság és a Sashalmi út közötti szakaszon.

Módosult a megyeszékhely parkolási rendelete is. Az üzemeltetői tapasztalatok alapján a Szolnok területén található fizetőparkolókra érvényes bérletek árában 2024. január 1-től egységesen 10%-os mértékű áremelkedés várható.

Szolnok a 2023/2024. tanévben is támogatja a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében állandó lakóhellyel rendelkező, a Debreceni Egyetem szolnoki képzési helyén felsőoktatási képzésben résztvevő hallgatókat. Az önkormányzat vállalta, hogy 2023. évi 10 millió forint összértékű támogatást további 200 ezer forinttal növeli a megnövekedett hallgatói létszám miatt.

Meghallgattak a képviselők egy tájékoztatót a támogatásból megvalósuló fejlesztések előrehaladásáról. Önkormányzatunk a harmadik teljes Európai Uniós fejlesztési ciklus startvonalánál áll. Miközben az előző hétéves időszak lezárása zajlik, elkezdődött a következő évek TOP Plusz forrásból támogatandó projektjeinek előkészítése. Nagyságrendileg 40 folyamatban lévő projekt, fejlesztési feladat megvalósítása zajlik, az ezekhez kapcsolódó aktualitások hangzottak el az ülésen.

Helyi hírek SzolnokKözgyűlés