2024.04.28, Vasárnap
Két helyen is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő karácsony második napján
Fotó: Szőke Péter - BM OKF (jasz.katasztrofavedelem.hu)

Két helyen is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő karácsony második napján

jasz.katasztrofavedelem.hu

2023.12.29. 14:25

Összesen négy ember maradt sértetlen.

Hirdetés

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő kedd délelőtt Törökszentmiklóson, a Hársfás utcában. Az ingatlanban ketten tartózkodtak az eset idején, de a jelzésnek köszönhetően azonnal megkezdték a szellőztetést és nem sérültek meg. A törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltók visszaállították a jelzéskor fennálló állapotokat, és az egyik szobában, a működő gázkonvektor környezetében ki is mutatták a halálos gáz emelkedő koncentrációját, ezért értesítették a gázszolgáltató szakembereit. Az épület lakható maradt - írja a jasz.katasztrofavedelem.hu.

Szintén a szén-monoxid-érzékelőnek köszönheti az életét két ember, akiknek az abonyi a Táborhegy dűlőben található házában szólalt meg a készülék kedd este. Az épület fürdőszobájában egy gázüzemű Siesta-kályha üzemelt, és ebben a helyiségben volt az érzékelő is. A szolnoki hivatásos tűzoltók a készülék közelében mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét, ezért felhívták a lakók figyelmét, hogy szakemberrel történő felülvizsgálatig nem használhatják a kályhát. A házban élő két ember a jelzést követően azonnal kiszellőztette az ingatlant és nem szenvedett mérgezést; illetve nem kellett elhagynia az otthonát.

Egyik esetben sem történt sérülés, mert a házakban volt szén-monoxid-érzékelő. Egy ilyen készülék a halálos gáz legkisebb mennyiségére is jelez, így a lakásban tartózkodók azonnal megkezdhetik a szellőztetést és értesíthetik a tűzoltókat; valamint elkerülhetik a sérülést. Egy szén-monoxid-érzékelő csupán néhány ezer forintért megvásárolható, cserébe évekre garantálja otthonunk biztonságát. Fontos, hogy minden olyan ingatlanban legyen szén-monoxid-érzékelő, ahol nyílt égésterű berendezés üzemel. A katasztrófavédelem az érzékelők pozitív és negatív listájával segít a megfelelő készülék kiválasztásában.

Helyi hírekKatasztrófavédelemszén-monoxid-mérgezés