2024.04.17, Szerda
Emlékhelyet is avatnak a szolnoki csata 175. évfordulóján
Kép: info.szolnok.hu

Emlékhelyet is avatnak a szolnoki csata 175. évfordulóján

info.szolnok.hu

2024.03.01. 09:00

A Tisza vízállása átírta a forgatókönyvet, így idén ismét a Kossuth téren lesz a szolnoki csata március 2-án.

Hirdetés

A 175 évvel ezelőtti ütközetre emlékezve immár 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ.

A március 2-i programról tartott sajtótájékoztatón felidézték, hogy 1849 márciusának első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonta a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkelt a Tiszán és lopva megközelítette Szolnokot. A haditerv bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték.

A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását.

A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés katasztrófaként értékelte az ütközetet, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.

Szalay Ferenc is dicsőítő szavakkal szólt a 175 évvel ezelőtti eseményekről. Az azt felidéző hadijátékkal kapcsolatban kiemelte: a város minden évben egy győztes csatával kezdi az évet, ami kell a lelkünknek, s reméljük, kitart az év végégig az érzés. 

Az idei hadijátékon nyolc lovas, 200 magyar és horvát határőr hagyományőrző katona vonul fel

A császári-királyi védelem parancsnoka Ladnai Bálint hagyományőrző százados, a támadó magyar királyi seregek parancsnoka Udovecz György hagyományőrző ezredes. A rendezvény katonai szakértője ezúttal dr. Négyesi Lajos lesz.

Udovecz György, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke főszervezőként az ország egyik legszínvonalasabb hagyományőrző hadijátékaként emlegette a szolnoki eseményt, hiszen az évek alatt, mint mondta, országos szinten is kiérdemelte már ezt az elismerést a program.

– Március másodikán délután egy órától koszorúzást tartunk az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél, a Szabadság téren, majd ezután Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt, a Lengyel Légió utcában. Kettő órakor kezdődik a Szolnoki csata történelmi emlékhely felavatása a Verseghy parkban, a csatát megelevenítő hadijátékra pedig fél négykor várjuk az érdeklődőket a Kossuth téren – ismertette a programot a főszervező.

Helyi hírekAba-Novák Agóra Kulturális KözpontJászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány SzolnokSzolnoki csatamegemlékezés