2024.05.18, Szombat
Május 7-ei programok a Nemzeti Jászkun Emléknap jegyében
Kép: szgyf.gov.hu

Május 7-ei programok a Nemzeti Jászkun Emléknap jegyében

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat

2024.05.04. 10:00

Idén lesz tíz éve, hogy a Magyar Országgyűlés május 6-át nemzeti emléknappá nyilvánította.

A Jászkun Redemptio a 18. századi Magyarország legnagyobb népi összefogásának eredménye. Az 1745-ben engedélyezett jászkun megváltás során a Jászkun kerület 25 települése visszavásárolta középkori gyökerekből táplálkozó autonómiáját, a kerület földjét, lakosságának személyes szabadságát. Mindez lehetővé tette különállásukat az ország más törvényhatóságaitól, a nádor legfőbb bírósága alatt. 1745. május 6-ától a Redemptiót engedélyező oklevél kilenc pontban megfogalmazott paragrafusai alkotják a jászkun alkotmányosság alaptörvényét.

 

 

A kiváltságok mindenkire vonatkoztak, aki a kerületekben élt. Közös néven jászkunoknak nevezzük őket. A megnevezés nem a jászok és kunok etnikai összeolvadására, hanem a Jász, Nagykun és Kiskun kerület, azaz a Jászkun kerület lakosságának jogi közösségére utal.

Várják szeretettel az érdeklődőket a május 7-én (kedden) 10:00 órakor kezdődő ökumenikus istentiszteletre, illetve a Szolnoki Légierő Zenekar felvezetésével, a jász, nagykun és kiskun kapitányok részvételével zajló zenés átvonulásra a Vármegyeházára. A vonulás a Belvárosi Templom - Tisza-part - Rózsakert útvonalon zajlik.

Helyi hírek SzolnokNemzeti Jászkun Emléknapjászkun redemptio