2024.04.19, Péntek

Két bemutatót tartanak decemberben a Szolnoki Szigligeti Színházban

2015.11.26. 12:30

Hirdetés

Balázs Péter rendezésében William Shakespeare vígjátékát, A makrancos hölgyet mutatják be a nagyszínpadon december 4-én Kertész Marcella főszereplésével, majd Kiss József Könyvtári capriccio című darabját állítják színpadra december 5-én a Szín-Mű-Helyben az író rendezésében, az egyik főszerepben Csomor Csillával - hangzott el a Szolnoki Szigligeti Színház szerdai sajtótájékoztatóján.

    Balázs Péter, a színház igazgatója elmondta: a hazai és a határon túli magyarság immár kilencedik alkalommal ünnepelheti együtt az újesztendő eljövetelét a Szigligeti Színház szilveszteri gálaműsorának köszönhetően, amelyet 2007 óta a televízió is közvetít. A gálaműsorban slágerek, népszerű operett- és musicaldalok mellett vidám prózai jelenetek is elhangoznak a színház társulata és neves vendégművészek tolmácsolásában. A direktor kiemelte: a december 29-i televíziós felvételre és a december 31-i rendezvényre is várnak mindenkit a közönség soraiba.     A december 5-i bemutatóval kapcsolatban a Könyvtári capriccio című darab szerzője, Kiss József elmondta: Balázs Péter kérte fel egy-másfél évvel ezelőtt a darab megírására. Hozzátette: régi vágya vált valóra, hiszen évek óta szeretett volna nőknek írni drámát, ebben az esetben Radó Denise-nek, Gombos Juditnak, Lugosi Claudiának és Jankovics Annának. Mint mondta, ahogy belemélyedt a munkába, a szereplők száma két fiatallal és egy pedagógussal emelkedett, így két középiskolás diák mellett meghívták az országosan ismert vendégművészt, Csomor Csillát is.     A sajtótájékoztatón Balázs Péter kitért arra is, hogy a legjobb vidéki teátrumként a kilencedik helyen szerepel a Szolnoki Szigligeti Színház a jegyvásárlók száma alapján összeállított színházi listán, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai alapján a HVG tett közzé október végén. Az igazgató emlékeztetett: évek óta csaknem száz százalékban értékesítik bérleteiket és a bérletszünetes előadások jegyeit, idén ezerrel több bérletesük van. A tavalyi évadban majdnem százezer nézőt láttak vendégül - közölte.
    A színházigazgató szólt arról is, hogy az első helyen végzett a szolnoki teátrum a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által meghirdetett Színházbarát önkormányzat elnevezésű programban is: a 2014/2015-ös színházi évadban a szolnoki közgyűlés tizennyolc képviselője közül tizenkettő vásárolt bérletet a Szigligeti teátrumba. Az elismerő oklevelet a december 3-i esti előadás előtt veheti majd át Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP), a színház pedig 3 millió forintos támogatásban részesül a 2015/2016-os színházi évad végéig.

mti

fotó: www.hu.wikipedia.org

Galéria