2024.06.21, Péntek

Kormánymegbízott a Szolnok TV-ben

2016.03.27. 08:32

A Szolnok TV Fórum című műsorának vendége volt a megyei kormánymegbízott. Dr. Kállai Mária felidézte a területi közigazgatás átalakításának fontosabb mérföldköveit.

A Szolnok TV Fórum című műsorának vendége volt a megyei kormánymegbízott. Dr. Kállai Mária felidézte a területi közigazgatás átalakításának fontosabb mérföldköveit, az ötéves kormányhivatal szervezetében történt változásokat és az elmúlt év fontosabb feladatait.

A kormánymegbízott elmondta, 2010-ben az Orbán kormány átvette az ország irányítását rengeteg megoldandó feladattal találta magát szemben. Mindenekelőtt azt tapasztalták, hogy a közhatalom nélkülözte a kiszámíthatóságot és a stabilitást. A szétzilált és leépített közigazgatás a mindennapi lét kerékkötőjévé és egyúttal a gazdasági fellendülés akadályává vált. Az állampolgárok számára a közigazgatás működésnek hiányosságai a mindennapi életüket hátráltató tényezővé váltak, és joggal érezték, hogy az általuk befizetett adóból nem azt a színvonalú szolgáltatást kapják, mint amit elvárnak.

Ezért a kormány az állam újjáépítését határozta el, amelynek eredményeként a közigazgatás is visszakaphatja régi rangját. Elindult tehát az elmúlt 150 év legnagyobb átalakítása a közigazgatásban. A legfontosabb célkitűzés volt a gyorsabb, hatékonyabb és egyszerűbb rendszer létrehozása.

Dr. Kállai Mária felidézte a területi közigazgatás átalakításnak legfontosabb lépcsőfokait. Kiemelte, hogy 2011-ben az országban 29 kormányablak kezdte meg működését, amelyek száma ma már 270. A megyében 2014-ben megkezdődött fejlesztésnek köszönhetően ma már 11 második generációs kormányablak várja az ügyfeleket. Az elmúlt ötévben folyamatosan nő az itt intézhető ügykörök száma is, a kezdeti 29 helyett az év elejétől már 608 hatósági ügyben kereshetők fel a kormányablakok.

A kormánymegbízott elmondta azt is, hogy soha nem látott fejlesztés zajlott az elmúlt időszakban a kormányhivatalban. Uniós és hazai forrás felhasználásával összesen 1,3 milliárd forintot fordíthatott ilyen célra a hivatal, melynek keretében jelentősen javult több épület energiahatékonysága. Ennek keretében három osztálynak helyet adó épületet is sikerült korszerűsíteni, valamint megújult a kormányhivatal és a járási hivatal informatikai rendszere is.

Dr. Kállai Mária arról is beszámolt, hogy az országban elsőként a megyei Kormányhivatal dolgozhat ki egy olyan modellt, és ennek megvalósítására hivatott stratégiát, amely először megyénkben, ezt követően a magyar közigazgatásban a minőségi szolgáltatás alapja lehet.

Átalakult a közigazgatás intézményrendszere, megteremtettük a lehetőségét annak, hogy lerövidüljenek a bürokratikus utak-tette hozzá a kormánymegbízott. Az eddigi ügykezelés útvesztői helyett az emberek olyan ügyfélszolgálati pontokon keresztül léphetnek kapcsolatba az állammal, ahol a lehető legegyszerűbben intézhetik el ügyeiket. A 2016-os év fő feladata a járási szinten intézett feladatok további növelése. A közigazgatási bürokráciacsökkentés mostani fázisa elsődlegesen azon eljárásokra koncentrált, amikor az állampolgárok találkoznak az állammal. A közigazgatás működési hatékonyságának javítása érdekében a jövőben bekövetkező módosítások a közigazgatás és az állam belső bürokráciáját csökkentik majd.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)

Galéria

Helyi hírekközigazgatáskormánymegbízottDr. Kállai Mária