2024.04.19, Péntek

Óriási siker Bécsben – állva tapsolt a közönség a szolnoki szimfonikusok koncertjén

szolnok.hu

2018.10.17. 13:46

Október 13-án a bécsi Musikvereinban, a zenei világ egyik legkultikusabb koncerttermében, a híres bécsi újévi hangversenyek helyszínén adtak koncertet. Ez a fellépés mérföldkő lehet a zenekar életében, hiszen most bebizonyosodott, hogy a szimfonikus zenekar nemzetközi porondon is megállja helyét.

Hirdetés

A bécsi hangverseny annak a kulturális művészeti együttműködésnek volt folytatása, melyet már évek óta közösen ápolnak a szolnoki szimfonikusok és japán művészek. Endo Akira főszervező és Izaki Maszahiro fő-zeneigazgató jóvoltából koprodukciós előadást láthatotta közönség, melyben japán és magyar művészek közösen léptek föl Európa egyik legimpozánsabb koncerttermében, a Musikvereinban.

A koncerten Brahms-műveket, a Változatok egy Haydn-témára (op.56a) című darabot és a híres Német Requiemet (op. 45) hallhatta a közönség Izaki Maszahiro vezényletével, mely műveket maga Johannes Brahms is dirigálta anno ezen a helyszínen. A grandiózus Német requiem – a hetvenfős zenekar és a százötven fős japán-magyar kórus előadásában – oly impozáns és megható volt, hogy könnyeket csalt a közönség szemébe. A bécsi publikum óriási vastapssal jutalmazta a zenekar teljesítményét, és állva mondott köszönetet a kivételes szépségű koncertért. A hely szelleme óriási hatással volt a zenészekre is. Nem véletlen ez, hiszen nem mindennap adódik lehetőség arra, hogy a Musikvereinban játsszanak.

A koncertet megtisztelte jelenlétével – dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő vezetésével – az önkormányzat delegációja. A zenekart elkísérte Bécsbe egy maroknyi rajongó, akik itthon is rendszeresen látogatják itthon az együttes hangversenyeit.

Hosszú évek kitartó munkájának beérik végre a gyümölcse, és megnyílhatnak Európa kapui a Szolnoki Szimfonikus Zenekar előtt. 

KultúraSzolnoki Szimfonikus Zenekar