2024.04.24, Szerda
Jubileumi hangversennyel köszöntötték a martfűi kórus megalakulásának 40. évfordulóját
martfu.hu

Jubileumi hangversennyel köszöntötték a martfűi kórus megalakulásának 40. évfordulóját

martfu.hu

2019.05.13. 12:43

Négy évtizedes fennállását ünnepli a Martfű Városi Nőikar. Az ebből az alkalomból rendezett hangversenyen, 2019. április 27-én, a város zenei életét meghatározó, kivételes közösség ajándékaként, a főszerep ezúttal is a kórusmuzsikáé volt, igényes, értő közönség és baráti kórusok körében.

Hirdetés

A nőikar megalakulása óta kiváló kapcsolatot tart fenn a megye kórusaival. Közülük is kiemelkedik Tiszaföldvár város két jeles művészeti közössége, a Tiszaföldvári Pedagógus Nőikar és a Tiszaföldvári Férfikórus. A Martfű Városi Nőikar jubileumi ünnepén mindkét kórus elfogadta a meghívást, és megtisztelték műsorukkal az ünnepi hangversenyt.

 „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi […] azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

Kodály Zoltán e gondolatai jegyében nyitotta meg a Martfű Városi Nőikar Jubileumi Hangversenyét Rágyanszky István önkormányzati képviselő. A Művelődési, Oktatási, Sport, Civil- és Egyházi Kapcsolatok Bizottsága vezetője e különleges alkalomból nagyszerű kórusokat, kórusvezetőket köszönthetett:

- a 2006-ban alakult Tiszaföldvári Pedagógus Nőikart és karnagyukat, Erdős Mihálynét,

- az 1924-ben megalakult Tiszaföldvári Iparos Dalkör mai utódait, a Tiszaföldvári Férfikart és karnagyukat, Szabó Zsoltot,

- és Martfű város kórusát, a Martfű Városi Nőikart, a kórus korábbi tagjait, első, alapító karnagyukat, Bozorádi Jánost és jelenlegi karnagyukat, Szabó Zsoltot.

 

A Martfű Városi Nőikar hivatalosan 1979-ben alakult meg, ám már előtte is működtek iskolai kórusok Martfűn. A középiskola kórusa Bozorádi János vezetésével akkoriban minden lehetséges díjat megnyert - míg az általános iskola tantestületében megmutatkozott a hajlandóság a kórusmozgalom megindítására. Ebből a két forrásból alakult meg 1979-ben a Nőikar, a Tisza Cipőgyár szakszervezete és a Művelődési Központ hathatós támogatásával.

 

A város zenei életének meghatározója a kórus, munkájuk révén igényes, zeneértő közönség nevelődött ki Martfűn. A kórus sikerei a munkával arányosan, sorra jöttek, sikert sikerre halmoztak, magasabb minősítést szereztek, nívós fesztiválokon szerepeltek, rádió- és lemezfelvételt készítettek, több városi kitüntetésben részesültek.

A kórus napjainkban is kétévente házigazdája a Megyei KÓTA által rendezett Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Felnőtt Énekkari Találkozónak, mely nagyban segíti a kórusok szakmai összetartozását és továbbfejlődését.

 

A kórus tagjai közül többen már évtizedek óta erősítik a nőikart. Asztalos Árpádné 30, Takácsné Balla Magdolna 34, Sinkáné Szőke Ilona 36, Kurenkov Vlagyimirné 38, Gonda Istvánné pedig kerek 40 éve, a kórus fennállása óta énekel a közösségben. A nőikar életében meghatározó szervezőmunkájáért külön elismerésben részesült Bettenbuch Tünde, aki 26 éve tagja a kórusnak.

A nőikart fenntartó intézmény vezetőjeként Asztalosné Kocsis Enikő nagy tisztelettel köszöntötte Erneszt Péterné Icut, akinek nagyon sok munkája volt abban, hogy ez a kórus ilyen színvonalasan működik.

 Martfű város zenei életében végzett kimagasló művészi tevékenységéért, a kórus megalakulásának 40. évfordulóján díszoklevelet vehetett át a Martfű Városi Nőikar valamint Bozorádi János és Szabó Zsolt karnagyok.

Vezényletükkel sorra léptek színpadra a kórusok, a Martfű Városi Nőikar korábbi tagokkal kiegészülve, a záró összkari mű elénekléséhez pedig együtt énekelve: Néked zeng ez a dal /Szívünk téged ünnepel ma.

 

KultúraMartfűMartfű Városi Nőikar