2024.05.27, Hétfő

Még mindig van készültség, de már csökken a belvizek nagysága

2016.03.21. 13:45

Az elmúlt hónapban tapasztalt maximumhoz képest a felére, 11 ezer hektárra csökkent a belvizes területek nagysága a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) működésének térségében. A Jászságban 7700 hektár az elöntött terület. Másodfokú védelem van a karcagi, a kisújszállási, elsőfokú a kunhegyesi, a mezőtúri és a jászkiséri szakaszon. Jászberénynél már feloldották a készültséget. 

Az elöntött földterületből 4000 hektár őszi vetés, 2500 hektár szántó. A Jászkunságban 7700 hektárt foglal el a belvíz, a Kötivizig Heves megyei területén 2250 ezer hektár, a Pest megyei részen 650 hektár, Bács-Kiskunban 300 hektár, a Csongrád megyét érintő területen 200 hektár elöntést tapasztaltak.
Továbbra is másodfokú készültség van érvényben a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási és a kiskörei, míg elsőfokú a kunhegyesi, a tiszakécskei, a cibakházi, a mezőtúri és a jászkiséri szakaszon. Megszűnt a készültség a jászberényi belvízvédelmi szakaszon. 
A Kötivizighez beérkezett adatok szerint az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Túrkeve, Örményes, másodfokban védekezik Mezőhék és Jásztelek. Továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség Fegyverneken.

forrás: mti

Galéria

AktuálisbelvízkészültségKözép-Tisza vidék