2024.03.19, Kedd
Félévkor további egy százalékkal emelkedhet a minimálbér
illusztráció - pixabay

Félévkor további egy százalékkal emelkedhet a minimálbér

MTI

2021.01.27. 14:01

A februártól életbe lépő csaknem 4 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelkedést követően, félévkor további 1 százalékkal emelkedhet mindkét bérelem.

Hirdetés

Az idei évre elfogadott, februártól induló csaknem 4 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelkedését követően, félévkor további 1 százalékkal emelkedhet mindkét bérelem- mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán.

Bodó Sándor hozzátette, ez annak köszönhető, hogy még érvényben van a hatéves bérmegállapodás, így ha a gazdaság teljesítménye elér egy bizonyos szintet, akkor lehetőség van a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) újabb két százalékponttal, 15,5-ről, 13,5 százalékra csökkentésére. Ezért a bértárgyaláson a munkaadói és a munkavállalói szervezetek megállapodtak, hogy a szocho csökkentéséből keletkezett megtakarítás fedezet lehet további 1 százalékos béremelésre.

Az államtitkár szerint nehéz és hosszú tárgyalássorozaton vannak túl, ami azzal magyarázható, hogy a felek rendkívül nehéz gazdasági helyzetben kezdték meg a bértárgyalásokat.

Bodó Sándor úgy vélte, a hétfőn aláírt bérmegállapodással "senki nem maradéktalanul boldog", hiszen a munkaadók nehéz helyzetben vannak, a munkavállalók pedig a csaknem 4 százalékos emelésnél többet szerettek volna.

Országos hírekITMminimálbérbérmegállapodás