2024.03.28, Csütörtök
Augusztus 20. - Megkezdődik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál
Fotó: pecsiegyhazmegye.hu

Augusztus 20. - Megkezdődik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál

MTI

2021.08.19. 10:04

A központi programok között már csütörtökön számos koncertre várják az ünneplőket Budapesten.

Hirdetés

Csütörtökön megkezdődik minden idők legnagyobb szabású, több napon át tartó Szent István-napi fesztiválja. Idén augusztus 20-án sem maradnak el a szokásos elemek: a zászlófelvonás, a katonai tisztavatás, a honvédségi légi parádé és az állami kitüntetések átadása, este pedig az ünnepi programokat "Európa legnagyobb tűzijátékával" zárják. Emellett

3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz programra várják az ünneplőket a fővárosban, országszerte számos programot tartanak az ünnepi hosszú hétvégén.

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep. A központi programok között már csütörtökön számos koncertre várják az ünneplőket Budapesten.

 

Idén is zászlófelvonással kezdődik az ünnep

Pénteken, augusztus 20-án a programok a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót.

Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az ünnepség után a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség.

Szintén a Parlamentnél 10 órától várja a látogatókat a Lajta Monitor Múzeumhajó. Az Országházban pénteken délig, szombaton 10 órától délután 4 óráig megtekinthető a Szent Korona.

Péntektől - egészen augusztus végéig - ingyenesen megtekinthető a Budavári Palotában az eredeti tervek alapján helyreállított Szent István-terem.

 

Mesterségek Ünnepe várja a látogatókat a budai Várban

Délelőtt 10 órakor megnyílik a Várkert Bazárnál a Magyar Ízek Utcája, ahol egyebek mellett az ország tortája és az ország cukormentes tortája verseny győztes tortáit, valamint a Szent István-napi kenyeret is meg lehet kóstolni.

A budai Várban több helyszínen számos programmal várják az ünneplőket, a többi között a Mesterségek Ünnepén.

A Március 15. téren, a SportHősök című eseményen a nemzet nagy sportolóit, olimpikonjait mutatják be.

Délután hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást is rendeznek. Augusztus 20-án átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket.

Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. A 20-i ünnepi programokat este "Európa legnagyobb tűzijátékával" zárják a fővárosban.

Ennek megtekintésére a fogyatékossággal élők számára a Kossuth Lajos téren az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területet biztosítják. A tűzoltóautók mellett hajókkal és csónakokkal is részt vesz a tűzijáték biztosításában a katasztrófavédelem.

 

Hétvégén koncertekkel várják az érdeklődőket

Szombaton és vasárnap is számos programmal, koncerttel várják az ünneplőket a fővárosba.

Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek. Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Változik a fővárosban a közösségi közlekedés menetrendje. A Budapesti Közlekedési Központ járatai péntek délután és este sűrűbben közlekednek.

A tűzijáték előkészületei miatt már péntek előtt részlegesen korlátozzák a gyalogosok forgalmát az Erzsébet hídon, a Szabadság hidat pedig lezárják a járókelők elől.

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok az augusztus 20-i ünnephez igazították a járatok közlekedési rendjét. Augusztus 19-én a vonatok a pénteki, 20-án a szombati, 21-én az ünnepi, 22-én pedig már a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A törzs vezetője, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta: az augusztus 20-i rendezvények mentesülnek a koronavírus-járvány miatt még érvényben lévő korlátozások alól.

Az idei ünnep központi rendezvényei megtekinthetők a szentistvannap2021.hu oldalon.

Országos hírekaugusztus 20.nemzeti ünnepSzent Istvánállamalapítás