2024.06.25, Kedd

Szolnok, Jászberény és Martfű művészmozijai is megújulhatnak

2016.01.04. 10:29

Huszonhárom mozi nyert a művészmozik digitális fejlesztésére kiírt pályázaton, amelynek keretösszege 100 millió forint - áll a kultúráért felelős államtitkárság csütörtöki közleményében.

Az emberi erőforrások minisztere megbízásából Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár döntött az art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseiről. A 100 millió forintból 23 mozi 28 mozitermének fejlesztése valósulhat meg.
Az idei pályázaton a Tapolca Városi Mozi Cinema Paradiso artterme, a Szeged Belvárosi Mozi Csőke József-, illetve Balázs Béla-terme, a bölcskei Rákóczi Filmszínház, a székesfehérvári Barátság Mozi, a kecskeméti Hírös Agora Otthon Mozi, a nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi, a szarvasi Turul Mozi, a füzesgyarmati Hegyesi János Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény, a salgótarjáni Apolló Mozi, a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, a szombathelyi Agora Savaria Filmszínház, a budapesti Kino Café Mozi nagy- és kisterme, a ceglédi Uránia Mozi Huszárik Zoltán-terme, a szentendrei P'Art Mozi, a visegrádi Duna Mozi, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, a pécsi Apolló Art Mozi, a jászberényi Lehel Film-Színház Nagyterme és Sára Sándor-terme, a Martfű Városi Mozi, a szolnoki Tisza Mozi "E" terme, a miskolci Művészetek Háza Uránia-, illetve Béke-terme, Sárospatak Művelődés Háza és Könyvtára, valamint a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ nyert támogatást.
Az art mozik digitalizációjára azért van szükség, mert 2013 januárjától a hagyományos filmtekercsek helyett a filmforgalmazók már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket. A hálózat fejlesztésére 2011 óta évente 100 millió forint áll rendelkezésre, amelyre a települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású, vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művészmozik pályázhattak.
A támogatási célok idén bővültek az előző évekhez képest: a projektor beszerzésen kívül támogatást lehet igényelni többek között hangrendszerre, mozihangprocesszorra, a DCI-vetítőnek megfelelő teljesítményű fényforrás és szűrők beszerzésére, cseréjére, vetítővászon beszerzésre, valamint a vetítőrendszer főbb elemei 12 hónapos garanciájának kiterjesztésre.
Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás nyerteseinek a mozitermet a fejlesztés igazolt befejezésétől számított két éven keresztül art teremként kell működtetniük.

mti

lehelfilmszinhaz.hu

Galéria

Kultúraművészmozidigitális fejlesztés