2024.05.27, Hétfő

Szolnok is támogatja a székely autonómia törekvéseket

2016.03.11. 14:42

Országszerte rendezvényeket tartottak március 10-én, a székely szabadság napján. A szolnoki megemlékezés a Tiszai hajósok terén kezdődött, majd a Szentháromság térre vonultak a résztvevők.

Országszerte rendezvényeket tartottak március 10-én, a székely szabadság napján. A szolnoki megemlékezés a Tiszai hajósok terén kezdődött, majd a Szentháromság térre vonultak a résztvevők, ahol megkoszorúztak egy székely származású testvérpár emlékét őrző táblát.

1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak.

A rendezvény moderátora Rehó János erdélyi származású önkormányzati képviselő volt, az ünnepi beszédet a szintén erdélyi Fejér Andor alpolgármester mondta.

Erdélyben élő testvéreink nap mint nap nehéz küzdelmet folytatnak az autónómiáért, kormányunk is sokat tesz az ott élő magyarokért, székelyekért. Iskolákat,templomokat, közösségeket támogat, hogy segítse fennmaradásukat - mondta Fejér Andor, aki az összetartozás jelképeként nemzetiszínű szalagot kötött a székely zászlóra. Ezután Végh Miklós református lelkész a Szolnoki Ökumenikus Lelkészkör nevében mondott imát a székely népért.

A székely származású főtisztek, Nagy Gyula és testvére, Nagy Áron emléktábláját 2013-ban a Történelmi Vitézi Rend székely törzse, 30 népviseletbe öltözött fiatal hozta el akkor városunkba. A magas rangú, székely származású testvérpárból Nagy Gyula a világháborúban vesztette életét, testvére internáltként 1962-ig Tiszaföldváron élt. Betegsége miatt ebben az évben Szolnokra került kórházba, s nem sokkal később itt hunyta le örökre szemét.

Szolnok városa más alkalmakkor is kiáll a székelyek mellett: a városháza dísztermében a szolnoki és a magyar zászló mellett több éve ott a székely zászló is, a három lobogó alatt üléseznek a képviselők.A világ magyarjai tíz éve a Szigligeti Színház műsorával köszöntik az új évet, a június 4-i Nemzeti összetartozás napja pedig része a város ünnepi eseményeinek.

forrás: info.szolnok.hu

Galéria

Helyi hírekSzolnokSzigligeti Színházszékely szabadság napja