2024.05.23, Csütörtök

Új üzemcsarnokot avatott az Eagle Ottawa Kft. Szolnokon

2016.04.22. 10:07

Új üzemcsarnokot avatott a Szolnoki Ipari Parkban az Eagle Ottawa Hungary Kft. autóipari beszállító társaság csütörtökön, a csaknem 17 ezer négyzetméteres csarnok mintegy 20 millió euróba került.

Új üzemcsarnokot avatott a Szolnoki Ipari Parkban az Eagle Ottawa Hungary Kft. autóipari beszállító társaság csütörtökön, a csaknem 17 ezer négyzetméteres csarnok mintegy 20 millió euróba került.

Az autó üléshuzatokat gyártó cég új szabászati üzemében több mint 1400 ember dolgozik, így a gyár két szolnoki telephelyén összesen több mint 2000 embert foglalkoztat. A beruházással 800 új munkahely jön létre, ebből 500-at már betöltöttek.     

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az üzem bejárását követően hangsúlyozta, a világ technológiai élvonalába tartozó beruházás valósult meg. A kormány támogatja a modern, új technológiák bevezetésére képes, a gazdasági előrelépést megvalósító vállalatok működését.
A miniszter beszélt arról, hogy a gazdasági konszolidáció időszaka lezárult, a gazdasági egyensúly az elmúlt években helyreállt. Megteremtették a növekedés feltételeit, ezt követően a növekedés lendületének megtartására kell koncentrálni. A magyar gazdaság már harmadik éve kiemelkedően teljesít, 2015-ben az európai uniós átlagát meghaladó 2,9 százalékos volt a gazdasági növekedés. Az ipari termelés tavaly 7,5 százalékkal, az export 7,9, az import 7 százalékkal nőtt. "Van lendület a magyar gazdaságban, érdemes beruházni". A kormány a gazdaságban tapasztalható lendület megtartása érdekében különböző programokat fogadott el, így az elektromobilitást ösztönző Jedlik Ányos-programot, valamint az Irinyi-tervet. A világ élvonalába tartozó vállalatok egyre hosszabb távra tervezik magyarországi jelenlétüket, egyre magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása válik lehetővé, és mind több vállalat telepíti az országba kutatás-fejlesztési tevékenységét is. A mostani beruházás is annak a jele, hogy a külföldi beruházók bíznak Magyarországban. A miniszter ismertette, a 150 éves múlttal rendelkező, ma már világszerte húsz telephelyen működő Eagle Ottawa festett bőrből szabja a vezető autómárkák üléshuzatait, 15 országban 40 partnercéggel áll kapcsolatban, és 95 autótípus beszállítója. A társaság 2001-ben nyitotta meg szabászati üzemét Szolnokon, majd festőüzemet létesített, és 2004-ben elsőként költözött a város ipari parkjába. Ugyancsak Szolnokon működik 2009 óta az amerikai cég európai kutatás-fejlesztési központja.     

John Staines, az Eagle Ottawa Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta, hogy az új üzem 2015 decemberében készült el a régebbi, 2004-ben átadott bőrmegmunkáló üzemmel szemben. A mostani 20 millió eurós értékű beruházással a termelésre alkalmas terület megduplázódott.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a város jó gazdasági környezetet tud biztosítani a beruházásoknak, érdemes a cégeknek a városban fejleszteniük. A Szolnoki Ipari Park 2008-ban elnyerte a Leginkább befektetőbarát ipari park címet. Beszámolt arról, hogy a mintegy 74 ezer lakosú Szolnok ipari parkja mintegy 4000 embernek ad munkát, a városban a munkanélküliség arány 5,5 százalék, a foglalkoztatási arány 56 százalék fölötti. Közölte azt is, hogy a város iparűzésiadó- bevétele a tervezetthez képest 1 milliárd forinttal nőtt az elmúlt három évben, a város gazdasága 11 százalékkal erősödött.     

A nyilvános cégadatok szerint az Eagle Ottawa Hungary Kft. éves értékesítési nettó árbevétele 2014-ben meghaladta a 37 milliárd forintot, 2013-ban 26,8 milliárd forint volt. A bevétel túlnyomó része exportból származik. A társaság adózott eredménye a 2013. évi mintegy 5,7 milliárdról 4,9 milliárd forintra csökkent 2014-ben. Az Eagle Ottawa a Michigan állambeli Lear részvénytársaság részlege. A Lear részvénytársaság egyike a világ vezető autóülés és elektromos elosztó rendszer beszállítóinak.

forrás: mti

Galéria

GazdaságSzolnokautóiparEagle Ottawa Hungary Kftautó üléshuzat