2024.05.27, Hétfő

Az Egyetem Szolnoki Gazdálkodási Karának jövője biztosított

Szolnok

2017.01.12. 12:22

Megtörtént a Pallasz Athéné Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának főépületét és kollégiumát érintő PPP (public-private partnership) szerződések kiváltása. Mindez a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma mintegy bruttó 5 milliárd 383 millió forint támogatásának köszönhető.

A részletekről Dr. Ailer Piroska rektor, dr. Solti Péter miniszteri biztos és Szalay Ferenc polgármester beszélt az intézmény szolnoki sajtótájékoztatóján.

 

Az intézmények gazdálkodása megfelelő alapot kell, hogy biztosítson a szakmaiságnak – hangzott el dr. Solti Péter beszédében. Ebben jelentős előrelépést jelentett a kancellária-rendszer bevezetése. A PPP konstrukciók gátolták a jó működést, éppen ezért mindenképpen megoldást kellett találni azok kiváltására, ehhez teremtett megfelelő alapot egy 2015-ös kormányhatározat. 2016-ban a legnagyobb terhet viselő intézményeken segítettek.

 

Dr. Ailer Piroska rektor a kiváltás részleteit ismertetve elmondta: december 19-én tizenkét PPP-konstrukció kiváltásáról írt alá szerződést Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az érintett felsőoktatási intézmények kancellárjaival. A 12 projekt összértéke 29 milliárd forint, melyből a Pallasz Athéné Egyetem jogelőd intézménye, a Szolnoki Főiskola által megkötött bérleti és szolgáltatási szerződés kiváltására fordítottak 5,3 milliárd forintot.

 

A Szolnoki Főiskola még 2007-ben kötött bérleti és szolgáltatási szerződést a szolnoki campus épületének létesítésére és a kollégium épületének felújítására, valamint ezen ingatlanok 20 évre szóló üzemeltetésére. Az egyetem és az érintett projekttársaságok egyezségre jutva megállapodtak a PPP konstrukció részeként kötött bérleti és szolgáltatási szerződések megszüntetéséről. Az eddig a projekttársaság tulajdonában lévő Campus épülete a magyar állam tulajdonába és az egyetem vagyonkezelésébe került, az ingóságok pedig az egyetem tulajdonába.

A közel 5,3 milliárd forint támogatást a tárca átutalta az egyetem számlájára, és az ügylet az eddigi PPP partner kifizetésével a 2016-os év utolsó napjaiban lezárult.

 

Az érintett ingatlanok egyike a jogelőd Szolnoki Főiskola (ma Pallasz Athéné Egyetem Gazdálkodási Kar) campusának főépülete volt, amely a várostól kapott 3 hektáros területen épült fel a szaktárcával 2004-ben kötött megállapodás alapján. A 2008-ban átadott létesítmény megvalósítására és 20 éven át történő üzemeltetésére kiírt közbeszerzést a Szolnoki Campus Ingatlanhasznosító Kft jogelődje a HUNÉP-IMOLA konzorcium nyerte el. A közel 9000 négyzetméteres főépület nettó 2,9 milliárd forintba került. A teljes futamidőre (20 év) kalkulált eredeti nettó PPP költség mintegy 10 milliárd forint lett volna.

 

A szolnoki komplexum részeként működő Mártírok úti diákszálló korszerűsítésére 2005-ben kötött megállapodást a fenntartóval az intézmény, melynek értelmében a minisztérium a 3900 négyzetméter hasznos alapterületű, 264 korszerűsített férőhellyel rendelkező kollégium bérleti díjának 50 százalékára nyújtott volna támogatást 20 éven keresztül. A rekonstrukcióra és az azt követő működtetésre kiírt közbeszerzést ugyancsak az IMOLA-HUNÉP konzorcium (Szolnoki Hostel Ingatlanhasznosító Kft jogelődje) nyerte 540 millió forint összértékű kivitelezési ajánlatával. A rekonstrukció 2007-ben megvalósult. A projekt teljes futamidőre (20 év) számított nettó bérleti díja 2,1 milliárd forint kiadást jelentett volna az intézménynek.

 

A kiváltás eredményeként az egyetem részére jelentős megtakarítások realizálhatóak mind a bérleti díj, mind pedig az üzemeltetési kiadások területén. Az eredeti szerződés szerint még hátralévő 12 év alatt fizetendő bérleti díj nominálértéken számított összege és a most történt megállapodás alapján, a kifizetésre került ellenérték alapján több mint 2,3 milliárd forint megtakarítást eredményez a kiváltási folyamat.

 

További megtakarítások várhatóak az üzemeltetés átszervezése kapcsán. Jelenlegi számításaink szerint a hátralévő eredeti futamidőt alapul véve további 1,7 milliárd forint jelenik meg az egyetem költségvetésében kiadási előirányzat csökkenésként, mely így az egyetem alaptevékenységére lesz fordítható, ami az oktatási és kutatási tevékenységek további folyamatos fejlesztését, végső soron az egyetem küldetését szolgálja, hogy a lehető legmagasabb színvonalon biztosítsák a világ minden tájáról érkező hallgatók képzését és későbbi helytállását a szakmai életben.

AktuálisSzolnokPallasz Athéné EgyetemSzolnoki Gazdálkodási Kar