2024.04.23, Kedd

Átvonult a jeges áradat Szolnoknál, éppen Martfűnél tart

mti, kotivizig.hu

2017.02.17. 10:32

A jeges áradat tegnap este fél 9 körül érte el Szolnokot, és hajnalban 2 órakor még 20 százalékos zajlást észleltek. Ma reggel már ismét jégmentes volt a folyó Szolnoknál. A néhol 100 %-os intenzitású jégzajlás sehol nem okozott problémát, a hidaknál is akadálytalanul levonult.

Hirdetés

A Kisköréről elindult jégtömeg mostanra hosszan eloszlott. Kora reggel a tiszakécskei kanyarban (286 fkm) a jégfolyam lelassulását, torlódását észlelték. A jég levezetése érdekében Csongrádnál az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörővel bontja az álló jeget.

A KÖTIVIZIG a Kiskörei Vízlépcsőnél tegnap 16 órakor megkezdte a duzzasztást 660 cm-es vízállásnál. A Tisza-tó téli vízszintjére, 620 -10 cm-re történő beállás fokozatosan, az alvízszint csökkenésének figyelembevételével történik.  A Tisza Kisköre felett jégmentes, a Tisza-tó öblözeteiben azonban továbbra is jelentős mennyiségű álló jég található.

A Tisza folyón Kisköre és Tiszafüred között, valamint a jégtörő hajókon és a Kiskörei Vízlépcsőnél tegnap este 18 órától I fokúra mérsékelte az Igazgatóság a jeges árvízvédelmi készültséget. Továbbra is indokolt a jégtörők menetkész állapotban tartása, valamint a Kiskörei Vízlépcső fagymentesítő rendszerének üzemeltetése. 
A Tisza menti védvonalakon a jégzaljás megszűnése miatt a KÖTIVIZIG ma déltől I. fokúra mérsékli az árvízvédelmi készültséget a Tisza jobb part 10.03-as Doba-Kanyari és a bal part 10.07-es Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszokon, a 10.02-es Tószeg-Szórópusztai szakaszon megszünteti a készültséget. Az alsóbb szakaszokon a jégzajlás levonulásának fokozott figyelemmel való követése érdekében az Igazgatóság fenntartja a védvonalakon a III. fokú árvízvédelmi és a folyón a jeges árvízvédelmi készültséget.  

AktuálisSzolnokTiszajeges ár