2024.04.17, Szerda

Hősiesség, összetartozás, nemzeti öntudat - a múlt tanulsága a mának szól

info.szolnok.hu

2017.03.15. 15:21

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire emlékeztek Szolnokon. A Kossuth téren felállított színpadon a Magyar Szablyavívó Iskola tartott bemutatót kardforgatásból, ezután a Varga Katalin Gimnázium diákjainak műsora következett.

Hirdetés

 

2009 májusában - a Szolnok Városi Diákok Tanácsa kezdeményezésére – a város közgyűlése a Szolnok ifjúsági életében tevékenykedők iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül „Szolnok Város Ifjúsági Díja”-t alapított azok részére, akik a város ifjúsági korosztálya körében kiemelkedő közösségépítő tevékenységet folytatnak.

A közgyűlés döntése alapján a „Szolnok Város Ifjúsági Díj” kitüntetést ezúttal hárman kapták. Horváth Kata Virág a Varga Katalin Gimnázium 11. B osztályos tanulója, Pócz Tamás Viktor a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Baross Gábor Gépipari, Közlekedési Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának volt tanulója és a 196. Damjanich János Cserkészcsapat. Kovácsné Szabó Zsuzsanna, a Zengő óvoda óvónője miniszteri elismerő oklevelet kapott nemzeti ünnepünk alkalmából, az elismerést Szalay Ferenc adta át.

 

A lovasbemutató és a történelmi zászlók bemutatása után a Damjanich-szoborhoz vonultak a megemlékezők. Radnai Béla szobrászművész carrarai márványból faragott, óvodások, kisiskolások papírzászlóival feldíszített emlékművénél Szkiba Tibor görögkatolikus parókus mondott áldást, majd Szalay Ferenc polgármester ünnepi beszéde hangzott el.

Délben ünnepi szentmisére várták a hívőket a vártemplomba, a rendezvénysorozat este gyertyagyújtással zárul a Damjanich-szobornál.

AktuálisSzolnokmegemlékezésmárcius 15.