2024.04.26, Péntek

Gazdálkodj okosan - a hulladékkal! címmel zöldkonferenciának adott otthont a szolnoki Megyeháza

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.04.06. 12:24

A konferenciára mintegy száz pedagógust hívtak meg Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. Ők azok ugyanis, akik segítségével könnyebben megszólítható a következő nemzedék, a Zöldkonferencia valódi célközönsége.

Hirdetés

A Földművelésügyi Minisztérium szervezésében Zöldkonferenciát tartottak a megyeháza dísztermében. A Gazdálkodj okosan a hulladékkal! című rendezvény vendégeit, mintegy 100 fő pedagógust, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke köszöntötte. A konferencia előadói között a Környezettudatos szemléletformálás közös feladatairól Búsi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium Zöldipari Támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára, Környezettudatosság a hétköznapokban címmel dr. Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja tartott előadást.

A környezetvédelem napjaink egyik állandóan napirenden lévő kérdése. A téma fontosságát jelzi, hogy a környezettudatosságra nevelés már az óvodában kezdődik, s folyatódik az általános - és középiskolákban is. 

 

Kovács Sándor köszöntőjében a környezetvédelem területén a megye úttörő szerepét méltatta, s megfogalmazta, hogy bár sok teendő van még e területen, de évről évre egyre kevesebb hulladék kerül a lerakókba. A környezetvédelem leghatékonyabb eszköze a példamutatás, így ha sikerül új impulzusokkal megszólítani és bevonni a felnőtt lakosságot, akkor a bolygó, az ország és a megye még sokáig élhető maradhat.

 

A környezettudatosságról Kállai Mária kormánymegbízott is beszélt, aki a hétköznapok rutinja felől közelített a témához. „A környezetvédelmi elvekkel összhangban az elmúlt három évben 16 épületünk energiahatékonysági fejlesztését végeztük el uniós és hazai forrásokból. A környezettudatosságnak azonban több színtere van, és számtalan területen nyilvánulhat meg, mint pl. vásárlás, közlekedés, vagy éppen a tisztálkodás. Tudatosítsuk magunkban, hogy minden vásárlással hulladékot is veszünk, de a háztartásunkban is keletkezik hulladék és szemét. Törekedjünk a hulladék hasznosítására - a zöldségmaradék komposztálásra, vagy a fém, papír, üveg, alumínium, műanyag ezek szelektív gyűjtésére, megkönnyítve az a későbbi újrahasznosítást. A szemetes tárolóban valóban csak a szemetet helyezzük el. Ebben Svédország az első a világon, ott a háztartásokban keletkező hulladéknak csupán 3 %-a jut lerakóba” - mondta a kormánymegbízott.

 

A szemléletformálás jelentőségéről és eszközeiről Búsi Lajos helyettes államtitkár közvetítette a kormány álláspontját. A lakosság még mindig nem tesz különbséget a hulladék és a szemét között, pedig a kezelés szempontjából ez egy fontos kérdés. Most a megtermelt hulladék 50%-a kerül a hulladéklerakókba. Május végén azonban az Európai Unió olyan szabályzást készül elfogadtatni, melynek értelmében 2030-ra a megtermelt hulladék 10%-a kerülhet a lerakókba, s ez az irányelv minden tagállamra nézve kötelező lesz.

„A lakossági kukák tartalma önmagáért beszél, mert a háztartási szemét 50%-a komposztálható lenne, a kidobott dolgok 1/3-a élelmiszer, 20%-a pedig csomagoló anyag. Világos, hogy nem a szükségleteinknek megfelelően fogyasztunk, a hulladék keletkezése mohóságunknak köszönhető”- tette hozzá a helyettes államtitkár, aki a szelektalok.hu-n már elérhető, iskolák számára indított pályázatra is felhívta a jelenlévők figyelmét.

 

A hulladékmentes - zero waste - életmód gyakorlatát a téma szakértője, Kump Edina környezetkutató mutatta be, aki saját praktikáinak megosztásával az életmódváltás mellett érvelt. A kutató, aki vászontáskával és befőttes üveggel indul a piacra, hogy csomagolásmentesen vásárolhasson, ma már tudatosabban éli mindennapjait. Családjuk nemcsak kevesebb szemetet és hulladékot termel, de egészségesebben él és kevesebbet is költ felesleges holmikra. Egyszerűsítés, minimalizálás, életmódváltás - ez a fenntarthatóság titka Kump Edina szerint.

 

Szemléletformálás szerepéről a környezetvédelemben és a zöld projektekről Lits László, az NHSZ Szolnok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt, aki elmondta, hogy a leghálásabb célközönségnek a gyerekek számítanak. A felnőtteket a legnehezebb elérni, gyakran az segít, ha anyagilag is érdekeltté válnak a kérdésben. A hulladékkezelést illetően három sarkalatos tényezőre - a hatékony hatósági munkára, a szemléletváltásra és a vidéki lakosság szociális helyzetének javítására - hívta fel a figyelmet, melyek nélkül a környezetvédelem nem lehet hatékony.

 

A Replacc interaktív ökojátszóházat Vészity Kata, az Ökologistic Alapítvány elnöke mutatta be. A rendezvény workshoppal zárult, melynek a hulladékhasznosítás és a jó gyakorlatokat megosztása volt a témája.

Galéria

AktuálisSzolnokJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormányhivatalGazdálkodj okosan - a hulladékkal!zöldkonferencia