2024.05.27, Hétfő

Bármikor elkezdődhet a tiszavirágzás

2016.06.06. 10:57

A Kárpát-medence leglátványosabb kérész rajzását láthatja, akinek lehetősége van megfigyelni a híres tiszavirágzást. Az előző évek tapasztalatai szerint  június 10-20-ig a legvalószínűbb a tiszavirágok megjelenése.​

A tiszavirágzás jelensége olyan varázslat, ami Európában mára szinte csak a Tiszán látható. A nyári napforduló idején a rejtélyes életű kérészek tömege ölt néhány órára nászruhát, hogy mintegy varázsütésre az alkonyati órákban milliónyi tiszavirágként izgatottan keressék párjukat a víz fölött. Leírhatatlan, semmihez sem hasonlítható természeti jelenség, ami összehangolja a három évig az iszapban élő lárvák életét. Az év adott napján kifejlett, különleges formájú rovarként a víz felszínére érkezve beteljesítik a természet körforgását, majd elpusztulnak. Akinek lehetősége van ezt az óriási kavalkádnak tűnő ide- oda röpdöső rovartömeget megfigyelni, a Kárpát- medence leglátványosabb kérész rajzását láthatja.

Az előző évek tapasztalatai szerint  június 10-20-ig a legvalószínűbb a tiszavirágok megjelenése.

Ha látni szeretné ezt a természeti csodát, írjon a [email protected] email címre. A csoportok vezetése Tiszakürtön történik, a regisztrálók emailben kapnak visszajelzést a részletekről.

Aki viszont Szolnokon szeretné megtekinteni, figyelje a híreket és a rajzás kezdtekor estefelé sétáljon el a Tisza-parti sétány Tisza Szálló alatti részére, vagy a vár mögé. Ha nagyobb rajzásra kíváncsi, akkor érdemes Dobáig elkerekezni. A rajzás kb. 18 órától 21 óráig tart, tömeges rajzásra napos, csendes időben jobban számíthatunk.

A tiszavirágzás, amellett, hogy lenyűgöző látványt nyújt, ökológiai szempontból is fontos jelentőségű, hisz több állat: halak, madarak, békák táplálékát jelentik. 

Galéria

AktuálisTiszatiszavirágzáskérész