2024.07.25, Csütörtök

Rekordévhez gratulált a szolnoki Gazdafórumon a gazdáknak Fazekas Sándor

mti, nak.hu

2017.03.04. 08:54

A NAK Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök Szövetsége közösen Gazdafórum című rendezvényt tartott március 3-án, amelyen az agrártárca vezetője aktuális mezőgazdasági témákról adott tájékoztatást.

A magyar mezőgazdaság a gazdasági növekedés hajtómotorja, tavaly az ágazatot sújtó problémák ellenére is helytállt a szektor, a 2,1 százalékos GDP-növekedéshez mintegy egyharmados aránnyal, 0,6 százalékkal járult hozzá, a gépiparnál is gyorsabban bővült - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdafórumon.

Nemcsak eredményes, de küzdelmes is volt a tavalyi év -tej-, sertés- és cukorválsággal, fertőző állatbetegségekkel is meg kellett küzdeni, a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének volumene mégis 17,9 százalékkal nőtt - fűzte hozzá.     

Fazekas Sándor felidézte, hogy rekordtermés volt napraforgóból, repcéből és szójából, áttörés történt a biogazdálkodásban, míg 2015-ben 120 ezer, 2017-ben már 200 ezer hektáron zajlott biotermelés. Folyamatosan nő a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma. 
A szőlészet, borászat hosszú évek válsága után kilábal a nehéz helyzetből. Nőtt a szőlőterület, a borkiválósági programnak köszönhetően minőségi javulás történt az elmúlt években. Az állattenyésztés is nehéz időszakon van túl, a kormány többek között azért is döntött az áfacsökkentés mellett, hogy "fehéredjen a gazdaság". Az áfacsökkentés több évre szól és a költségvetés tárgyalásakor további termékeket kívánnak bevonni a körbe.


Dolgoznak az erdőtörvény módosításán is, egyebek mellett az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében. A 8 milliárd eurós magyar agrárexport  "megélhetésünk egyik legfontosabb forrása", a tárca arra törekszik, hogy ez 20 milliárd euróra nőjön. Ehhez a megfelelő termésmennyiségen túl nagyobb reklámra is szükség van.

A jövőre vonatkozó elképzeléseket összefogó Élelmiszergazdasági Program célja minőségi, GMO-mentes, egészséges magyar élelmiszer előállítása. A GMO-mentességet kulcsfontosságúnak nevezte, és megjegyezte, hogy ehhez szükséges az árualapon túl a megfelelő jelölés és a védjegyezés is.     

 

A népegészségügyi termékadót kiterjesztenék silány minőségű, ízfokozókkal teli élelmiszerekre vagy  "élelmiszer utánzatokra" is.       

 

A hungarikumokról pedig elmondta:  az értékőrző bizottságok 6836 települési értéket tartanak nyilván, és fontos, hogy ezek a külső piacokon is megjelenjenek.


A miniszter szólt arról is, hogy az Agrár Széchenyi Kártya iránt egyre többen érdeklődnek, a maximális hitelösszeg már 50 millió forint.

GazdaságJász-Nagykun-Szolnok megyemezőgazdaságFazekas SándorNemzeti Agrárgazdasági Kamaragazdafórum