2024.03.28, Csütörtök

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára ezúttal a városházán tartotta népszerű Levéltári Esték című sorozatának novemberi rendezvényét.

Hirdetés

 

Bojtos Gábor és Mészáros Attila Család- és várostörténet témában Dr. Gergelyffy Gézáné Graff Irén, az első nő Szolnok város képviselőtestületében címmel tartott előadást - stílusosan a városháza patinás dísztermében. A vendégeket Szalay Ferenc polgármester és Csönge Attila levéltár-igazgató köszöntötte.

 

Ma már megszokott, hogy nők is vállalnak a politikában szerepet, de dr. Gergelyffy Gézáné  Graff Irén a maga korában előítéletekkel is meg kellett küzdjön. Ma már tudjuk, hogy a hölgyek megállják a helyüket az élet minden területén, s pontosságuk, precízségük a férfiakat is túlszárnyalja. Büszkék vagyunk előségünkre, hogy Szolnok adta az első vidéki női képviselőt Magyarországon – mondta Szalay Ferenc.

 

Csönge Attila levéltár-igazgató jó szívvel ajánlotta az előadást a vendégek figyelmébe, s szólt az anyaggyűjtés aprólékos munkájáról is, megemlítve, hogy a rendezvényen megjelent a képviselőnő unokája is.

 

Dr. Gergelyffy Gézáné, lánykori nevén pancsovai Graff Irén 1937-től egy cikluson keresztül munkálkodott Szolnok város képviselőjeként. Graff Irén 1897-ben született Pancsován. 1937-ben a VI. kerület választották meg, s érdekesség hogy férje is elindult a VIII. kerületben, ám ő nem jutott elegendő szavazathoz.

Szolnok ezen a téren úttörő volt, mert ez volt az első vidéki város az országban, ahol női tag került a város képviselőtestületébe. Dr. Gergelyffy Gézáné Graff Irén 84 évesen, 1981-ben hunyt el, férjével a szolnoki református temetőben nyugszanak.

Helyi hírekSzolnokképviselőtestületJász-Nagykun-Szolnok Megyei LevéltárLevéltári EstékDr. Gergelyffy Gézáné Graff Irén