2019.04.22, Hétfő

Hirdetés

A hétvégén programeső zúdul Szolnokra

A hétvégén programeső zúdul Szolnokra

mti

2018.09.12. 14:26 - Hegedűs Gergely

A kulturális örökség napjain az is kiderül, miért lehet a víz egyszerre áldás és átok is.

Hirdetés

A hétvégén szervezik a kulturális örökség napjait Szolnokon és Jászberényben, melyet többek közt kiállítások, előadások, koncertek és különleges városnéző séta is szinesít. Tapasztó Ildikó, a szolnoki polgármesteri hivatal oktatási, kulturális és sport osztályának vezetője a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: idén már tizenhét szolnoki szervezet csatlakozott a kulturális örökség napjaihoz.


Középpontban a víz

Szombaton a helyi ivóvíz-szolgáltató cég felszíni vízművénél épületvezetések lesznek, a csaknem kétórás üzemlátogatás alkalmával a Tiszára telepített vízmű nagy hatékonyságú víztisztítási technológiáját mutatják be.       

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárral közösen Áldás és átok a víz, vizeink a 18-19. században című kiállításra várja a látogatókat.     

A milléri Szabadtéri Vízügyi Múzeumban tárlatvezetéseket tartanak és a Közép-Tiszavidék vízügyi múltját bemutató előadásra is várják az érdeklődőket.     


Építészekkel barangolhatunk a város épületei között

A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szombaton betekintést enged a látogatóknak a könyvtári munka rejtelmeibe, a Talifish Teaház és Klubban koncertek és a Batthyány út 8. számú épületének bemutatása szerepel a programok között.     

A korhűen felújított Szegő Gábor Általános Iskolát is meg lehet majd tekinteni, továbbá rendhagyó városnéző séta indul Csendes Mónika és Álmosdi Árpád építészekkel a szolnoki Kossuth térről.       

Szombaton és vasárnap a Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig című állandó kiállítás is felkereshető a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség kiállítóhelyén, a Jubileum térnél.     


A felekezetek is csatlakoztak a programokhoz

A szolnoki vasúti almáriumban levő tárlat öt vasútszakmai műhely életébe enged betekintést korhű bútorokkal, felszerelési tárgyakkal szombaton és vasárnap. Idén újdonságként bemutatják az emeleti utasellátó termet is.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban a belépőjegyet váltók tárlatvezetésen vehetnek részt, továbbá ingyenes vetítésekre várja az érdeklődőket a TiszapArt Mozi a Múzsák terén hétvégén.

Csatlakoznak a felekezetek is a kétnapos programsorozathoz: szombaton a belvárosi Szentháromság, a református templom, valamint a Mártírok Temploma, egész hétvégén az evangélikus templom, illetve a Xavéri Szent Ferenc kápolna kínál programokat.     

Barláné  Kulánda Krisztina múzeumpedagógus elmondta, hogy a szolnoki Damjanich János Múzeum több programmal is készül: szombaton Kertész Róbert régész a Szolnoki vár az új ásatási eredmények tükrében címmel tart előadást a múzeumban. Idén is körbejárhatják a érdeklődők a Damjanich János Múzeumot a "pincétől a padlásig" Gulyás Katalinnal, a történeti, irodalmi és művelődéstörténeti osztály vezetőjével. Emellett a restaurátorműhelyt is megnyitják a közönség előtt.       


Az 1850-es évek is megelevenednek

Kovácsné Kaposvári Gyöngyi múzeumigazgató-helyettes elmondta: a kulturális örökség napjai program keretében tartják a tabániak találkozóját is szombaton adatgyűjtési céllal, a részvétel regisztrációhoz kötött.     

A Tabán Szolnok egyik legrégebbi és leghangulatosabb városrésze, mára egyetlen régi épülete maradt meg, a Tabán 24., amely a huszadik század elején épült és 1992 óta a Damjanich János Múzeum kiállítóhelyeként működik.     

Szombaton folytatódik a Tabáni mesék sorozat is, ezúttal Szolnok és a "Nosztalgikus önkényuralom, az 1850-es évek" címmel tart előadást Bagi Gábor.     

A múzeumigazgató-helyettes elmondta: szombaton tartják a tabániak és az egykori Sípos téri diákok találkozóját is, amelynek keretében kiállításokat is szerveznek. Az egykori Sipos téri iskola 1967-ben új épületbe költözött, a mai Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolába.     

A látogatók megtekinthetik Bányai-Fodor Ferenc fényképeit a régi Szolnokról, Fügedi András tabáni fotóit, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola által összeállított tablókat az oktatási intézmény elmúlt évtizedeiből. Emellett a Szolnok Televízió Tabánról készült filmjét is vetítik.     

 

Jászberény így csatlakozik

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei programokhoz csatlakozva Jászberényben szombaton a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria emléktáblasétát szervez. Ennek keretében a jász városhoz és Jászsághoz valamilyen formában kötődő festőművészek emléktábláit keresik fel, ahol felidézik az alkotók munkásságát és Jászberénnyel hajdan ápolt kapcsolatát.

A megidézett művészek: Hamza D. Ákos, Rudnay Gyula, Makay József, Benke László, Vuics István, Sáros András, Thorma János, Gy. Riba János

Helyi hírekSzolnokkiállításkultúra