2024.04.19, Péntek
Több tízezer ember árvízi biztonsága javul a Tisza mentén
martfu.hu

Több tízezer ember árvízi biztonsága javul a Tisza mentén

magyarepitok.hu

2019.04.02. 11:11

A Magyar Vakond és a Kötiviép’B a területen többek közt töltésépítési, csatornakotrási és tereprendezési munkálatokat végez majd.

Hirdetés

Hamarosan mintegy 10,5 milliárd forintból javulhat a Közép-Tisza mentén fekvő települések árvízvédelme a Magyar Vakond Kft. és a Kötiviép’B munkálataival – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A beruházás Besenyszög, Vezseny, Tiszajenő, Martfű, Tiszaföldvár, Lakitelek, valamint Tiszaug területét érinti.

A projekt az árvízi biztonság javítását és az árvízi kockázatok csökkentését tűzte ki célul a Tisza-völgyi települések, illetve az ott fekvő mezőgazdasági területek védelme érdekében. A fejlesztés fő célja a Tisza teljes hazai szakaszán a rendkívüli árhullámok csúcsvízszintjeinek egy méterrel való csökkentése, amit a tározók megépítésével és a nagyvízi meder vízszállító képességének növelésével érnek el.

A beruházás részeként több mint 473 ezer köbméternyi töltésbontás és 1 millió köbméternyi töltésépítés fog megvalósulni. A kivitelezés többek közt az alábbi munkálatokat tartalmazza:

  • csatornakotrás (1986 m3),
  • fakitermelés, bozót- és cserjeirtás (225 010 m2),
  • nyárigát bontása (42 881 m3),
  • terelőtöltések építése (20 743 m3),
  • tereprendezés (72 658 m3).

A területen meglévő műtárgyak bontásával 5 darab új műtárgyat és 2 darab ártéri hidat építenek meg. A terepen mintegy 3,2 millió négyzetméternyi területen végeznek majd füvesítést és több mint 26 hektáron telepítenek hullámtéri véderdőt.

Helyi hírekárvízvédelemMartfűvízgazdálkodásvízügyTiszaföldvárMagyar Vakond Út és Építőipari Kft.LakitelekKötiviép'B Kft.