2024.04.25, Csütörtök
A tiszai árhullám szúnyogbölcsőt hagyott hátra

A tiszai árhullám szúnyogbölcsőt hagyott hátra

szolnok.hu

2019.06.16. 11:26

A folyó áradása, valamint lassú apadása miatt az ártér tele van pangó vizekkel, s emiatt nem lehet igazán hatékonyan védekezni a vérszívó rovarok ellen. Az elmúlt napokban a múltheti gyérítés ellenére ismét sok a szúnyog, ami bizony kellemetlen pillanatokat okoz a szabadtéren tartózkodóknak.

Hirdetés

Ha létezik olyan, hogy szúnyogparadicsom, akkor az mostanság a Tisza-mente egészen nyugodtan tekinthető annak.

Dénes Gábor, a polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa elmondta, hogy csak ezen a nyáron több mint 60 millió forintot költenek a környező településekkel kellemetlen rovarok elleni küzdelemre.

- Közel 62 millió forint szerepel a szúnyoggyérítési soron a költségvetésben. Ezzel tizenöt települést fogunk össze, ebből konkrétan Szolnokra 43 millió forint jut. Ez azt jelenti, hogy öt, a teljes várost érintő légi kémiai, valamint öt meleg ködös és 1-2 légi biológiai kezelést tudunk elvégezni.

Ehhez jön még 1-2 állami gyérítés is. Dénes Gábor hozzátette: az időjárás és a levonuló árhullámok rendkívüli módon kedveznek a szúnyogpopuláció szaporodásának. Ezért is érkezett robbanásszerűen a szúnyoginvázió.

- Az 50-60 centiméteres víz, amit ráadásul melegít a tűző nap, tökéletesen alkalmas a szúnyogok fejlődésére, márpedig a Tisza ártere most tele van ilyen pangó vizekkel, elég csak Szolnokon a mentetlenre gondolnunk. Arra pedig nem lesz elegendő egy kémiai kezelés, hogy a helyzet normalizálódjon.

Saját forrásból a felsoroltakon túl gyérítenek még, folyamatosan mérik a város nyolc pontján a csípésszámot. Amint ez eléri a türelmi határt, akkor a város beavatkozik.

Helyi hírekSzolnokTiszaszúnyog