2020.08.15, Szombat

Hirdetés

Szakmai fórumot rendeztek a megyeszékhelyen a nyugdíjas foglalkoztatásról
Illusztráció: pexels

Szakmai fórumot rendeztek a megyeszékhelyen a nyugdíjas foglalkoztatásról

info.szolnok.hu

2020.02.06. 14:32

A munkanélküliség csökkenése magával hozta az egyre égetőbb munkaerőhiányt, mind több cég keres pozícióira munkavállalót. Más részről viszont egyre több nyugdíjas szeretne visszatérni a munkaerőpiacra, mert szívesen dolgozna tovább vagy újra. Erre kínálnak megoldást a nyugdíjas szövetkezetek. A témában szakmai fórumot tartottak szerdán Szolnokon.

Hirdetés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) „Miért éri meg? - Ott tartaná? Visszahívná? Rugalmasan foglalkoztatná?” címmel szervezett rendezvénysorozatán a mikro-, kis- és középvállalkozásokkal, valamint az érdeklődő nyugdíjasokkal ismertette a városházán az időskori munkavállalásban rejlő lehetőségeket. A rendezvény megnyitóján Szalay Ferenc polgármester és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket.

A kormányzat az alaptörvényben meghatározta a társadalom időskorú tagjainak közmegbecsülését, elismerte tudásuk, szakmai és élettapasztalatuk generációkon átívelő időszerűségét. s egyúttal kifejezte, hogy a társadalom számít a nyugdíjasok aktív tevékenységére. Ennek a folyamatnak fontos állomásai voltak a nyugdíjas szövetkezetek megjelenése és érdekképviseleti szervezetük, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) létrehozása. – emelte ki Szalay Ferenc polgármester.

Dr. Kállai Mária szólt arról, hogy a nyugdíjasok egyre növekvő számmal szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra, keresik az elhelyezkedés lehetőségeit, ezzel párhuzamosan a cégek is szívesen foglalkoztatják őket. A cél, hogy egymásra találjanak a felek.

A rendezvény szakmai előadói Dr. habil. Réti Mária PhD (Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft.), Dr. Bak Klára PhD (Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft.), valamint Dolgos Attila, a KözÉSZ alelnöke voltak. A fórumon elhangzott, hogy a nemzetközi tapasztalatok, a kutatások és a gyakorlat is azt bizonyítja, hogy a nyugdíjasok közül sokan szeretnének még aktívak maradni, és bár nem biztos, hogy nyolcórás munkarendben, de valamilyen rugalmas keretben szívesen dolgoznának még. A vállalkozások szívesen foglalkoztatják a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti tagokat, mert megbízható munkaerőnek számítanak.

A rendezvény általánosságban mutatta be a 2020-as lehetőségeket, azt, hogy hogyan lehet nyugdíjasokat foglalkoztatni munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, vagy nyugdíjas szövetkezeti tagságon keresztül. Minden megyeszékhelyen és a nagyobb városokban tartanak szakmai előadásokat, mert a KSH adatai szerint 2018 januárjában mintegy 2,6 millióan részesültek nyugdíjban és egyéb ellátásban az országban, akiknek csak négy-öt százaléka van jelen a munkaerőpiacon. Cél, hogy a fórummal minél szélesebb körben megismerjék az érintettek a lehetőségeiket.

Helyi híreknyugdíjasfoglalkoztatásSzolnok