2024.04.20, Szombat
Elfogadta a közgyűlés Szolnok költségvetését
Illusztráció, pixabay.com

Elfogadta a közgyűlés Szolnok költségvetését

info.szolnok.hu

2022.02.24. 13:42

Korrekt és megbízható Szolnok idei költségvetése – hangzott el a megyeszékhely februári közgyűlésén. Jellemzi az óvatos tervezés is, főleg, ami a bevételeket illeti, mindez pedig együtt garantálja a város biztonságos működését ebben az esztendőben.

Hirdetés

A városüzemeltetésre fordított források biztosítása, a fejlesztések finanszírozása kiemelt figyelmet kapott, mint ahogy az intézmények működtetése és a bérek fejlesztése is.

2022-ben 43,8 milliárd forintnyi a költségvetési főösszeg, ebből 6,5 milliárd forint az adóbevétel. A képviselők a működési tartalékot 302, az általános tartalékot 60 millió forintban állapították meg. Mivel a bevételek jelentős része év végén teljesül, ezért 1,3 milliárd forint fejlesztési hitelt vesz fel Szolnok év közben, ennek visszafizetését a folyamatos bevételek fedezik majd.

Fontos eleme a költségvetésnek, hogy jelentősen emelkedett az első lakáshoz jutók támogatására fordítható összeg. Míg tavaly 4 millió forintos keret állt rendelkezésre idén már ötször annyi, azaz 20 millió forintos forrásból juthatnak támogatáshoz az első lakásukhoz jutók Szolnokon.  

A képviselők döntöttek a Szolnok Városi Óvodák Igazgatósága, valamint a polgármesteri hivatal ellátó és szolgáltató szervezete leendő vezetőinek személyéről. Míg az előbbi posztra öt évre Szamosfalviné Törőcsik Ibolya – jelenlegi megbízott intézményvezető - került, az utóbbi pozícióban a korábbi vezető, Jóvér Zoltán folytatja a munkát.

Már dolgoznak a szakemberek a Szomorú Jézus-szobor restaurálásán, ráadásul a műemlék környezetének rehabilitációja is megtörténhet. A tervek szerint a munkálatok finanszírozását részben pályázati forrásból, részben önerőből biztosítja majd a város.

Körzeti megbízotti irodát hoznak létre a korábbi Abonyi úti iskola épületében, cél a Pletykafalu közbiztonságának, az ott élők szubjektív biztonságérzetének növelése.

Elfogadták a testület az előterjesztést, így komoly felújításon eshet ét a Baross úton működő Civil Ház, ahol többek között energetika korszerűsítés, nyílászáró csere történik majd. Ugyancsak zöld lámpát kapott a Szandaszőlősön, a Munkácsi úton működő orvosi rendelőnek a felújítása. A háziorvosi ellátásnak otthont adó épület állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott. A felújítás után a városrészben élők egy korszerű, vérvételi ponttal bővített rendelőben vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatást.

A Szolnok ispán körúton, a Zagyva-parton - ahol már kosárlabdapálya és street workout pálya várja a mozogni vágyókat - elkezdődhet a bringapálya vagy másnéven pumpapálya kialakítása, így egy újabb hely jön létre, ahol szabadtéri sportolási lehetőség biztosított.

Helyi hírekvárosfejlesztésJász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlésköltségvetés