2024.04.25, Csütörtök
Jegyzői szakmai napot tartott a szolnoki kormányhivatal
Illusztráció, unsplash.com

Jegyzői szakmai napot tartott a szolnoki kormányhivatal

Kormánymegbízotti Kabinet

2022.06.01. 17:00

Szakmai napra hívta a települések jegyzőit a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal. A törvényességi felügyelet, a fogyasztóvédelem, a hulladékgazdálkodás, valamint az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseiről is szó esett a nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen.

Hirdetés

Immár hagyomány, hogy a kormányhivatal konzultációval egybekötött szakmai napot szervez a megye jegyzőinek. Az eseményen nem a jogszabályváltozások ismertetésére helyezik a hangsúlyt, hanem inkább a mindennapi ügyintézés tapasztalatait osztják meg a szakemberek - olvasható a kormányhivatal honlapján.

Dr. Katona Károly főigazgató köszönetet mondott az önkormányzatoknak a koronavírus járvány, illetve a menekültválság kezelése érdekében tett rendkívüli feladatvégzésért, illetve azért a támogató munkáért, amellyel az áprilisi országgyűlési választások sikeres és eredményes lebonyolítását segítették.

A megnyitót követően előadások hangzottak el, a rendeletalkotás gyakorlati kérdéseiről, majd az önkormányzatok integritásával kapcsolatos ÁSZ ellenőrzés tapasztalatairól hallhattak a megye jegyzői.

Az elmúlt hetekben több játszóteret is átadtak Jász-Nagykun-Szolnok megye településein. Ezeket is érinti az a fogyasztóvédelmi jogszabály, amely többek között a játékok megfelelőségi tanúsítványáról rendelkezik. A közterületek és intézményi játszótéri eszközök, valamint a szabadtéri kondiparkok ellenőrzésének tapasztalatait is megosztotta a résztvevőkkel a Fogyasztóvédelmi Osztály vezetője.

 

A településrendezést érintő aktuális kérdésekről, valamint a telekalakítási eljárást megelőző önkormányzati feladatokról és szerepekről az állami főépítész tartott előadást. Ezután az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője az élelmiszer-vállalkozói tevékenység jegyzői nyilvántartásba vételéről nyújtott tájékoztatást.

Napjainkban súlyos problémát jelent az utak mellé, erdőkbe, elhagyatott területekre, magántulajdonú, illetve önkormányzati közterületeken illegálisan lerakott lakossági kommunális, vagy építési hulladék. Ezek felszámolása, illetve az illegális hulladéklerakók keletkezésének megakadályozása mindannyiunk közös érdeke. Az elmúlt időszak tapasztalatait a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály vezetője ismertette. A szakmai nap befejező részében a jegyzők kiemelt állatvédelmi, és a kóbor ebekkel kapcsolatos feladatai hangzottak el a megyei állatorvos, az Agrárügyi Főosztály vezetőjének előadásában.

A Hatósági Főosztály szervezésében és koordinálásában megvalósult jegyzői szakmai nap végén a résztvevők az előadások során felmerült kérdéseikre is választ kaphattak a kormányhivatal szakembereitől.

 

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnokszakmai nap