2024.04.24, Szerda
Takarékos intézmények - rengeteg energiát spórol a város
Illusztráció, unsplash.com

Takarékos intézmények - rengeteg energiát spórol a város

info.szolnok.hu

2022.06.28. 11:52

SZIVEM, azaz Szolnok Intelligens Városi Energia Modell. Ezen a néven indít 1,2 milliárd forintos energiahatékonysági programot Szolnok város önkormányzata. Az új program nem csupán olcsóbbá teszi üzemeltetést, hanem az intelligens rendszer szabályozza, optimalizálja is az energia felhasználását.

Hirdetés

"Ez a program épületek felújításáról, szigeteléséről, nylíászárók cseréjéről, napelemek kihelyezéséről szól többek között" - mondta el sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc polgármester - olvasható Szolnok városi honlapján.

A város vezetője elmondta, hogy a Városmajor úti rendelő korszerűsítése már elkezdődött, itt az ablakok cseréjén és a fűtés korszerűsítésén túl napelemeket helyeznek el az épületen.

Elkészült a Szivárvány, a Gézengúz, valamint a Nyitnikék óvodák felújítási terve, sőt, a bölcsődei igazgatóság is készen áll a megújulásra, korszerűsítésre.

- A kivtelező hamarosan egy javaslattal él felénk az ütemezést illetően, ezután egyeztetünk az intézményvezetőkkel, s elkezdődhet ezekben az épületekben is a munka.

Az említett intézményeken túl a Mester úti fiatalok háza is kapcsolódik a programhoz, itt valamennyi lakásban modernebbre cserélik a kazánk, szigetelik a homlokzatot és a tetőt, s ahol szükséges, ott kicserélik a nyílászárókat. Az épület előtti parkolót lényegében befedik, s a tetejükre napelem kerül, ami segíti ennek az épületnek is az energiaigényeit kiszolgálni.

- Különösen nagy jelentősége van ma, az energiaárak elszabadulásakor az előremutató gondolkodásra, arra, hogy keressük mi magunk is, hol tudjuk olcsóbbá tenni működésünket, a felügyeletünkbe tartozó intézmények fenntartását - tette hozzá Szalay Ferenc

Helyi hírek Szolnoknapelemmegújuló energiaEnergiatudatosság