2024.04.25, Csütörtök
Sikeres a nyári diákmunka Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Illusztráció, unsplash.com

Sikeres a nyári diákmunka Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2022.08.03. 12:51

Bár még csak félidejénél tart a nyári diákmunka program, megyénkben eddig közel egyezerháromszáz fiatal talált magának munkát.

Hirdetés

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sok fiatal tölti munkával a nyári szünet egy részét Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A járási hivatalok eddig több mint egyszázhatvan munkáltatóval kötöttek szerződést diákok foglalkoztatásának támogatására. A fiatalok döntő többségét az önkormányzatok és intézményeik foglalkoztatják, több mint kétszázan a turizmus és vendéglátás területén, közel ötvenen pedig a mezőgazdaságban helyezkedtek el - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal honlapján.

Az önkormányzatoknál és intézményeiknél jellemzően irattárrendezés, adminisztráció előkészítés, település-rendezési és szépítési feladatokat látnak el a diákok. A mezőgazdaságban elsősorban a nyáron jelentkező idénymunkákban, zöldség- és gyümölcsszedésben, árusításban foglalkoztatják őket, a turizmus és vendéglátás területén pedig fagyizókban, éttermekben, strandokon, kempingekben látnak el kisegítő munkákat.

Az országos program alapvető célja, hogy minél több diák munkához jutását biztosítsa a nyári időszakban; ennek érdekében a munkáltatók általában 2-3 hétig foglalkoztatnak egy-egy tanulót.

Mivel a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz maradhat a nyári szünetben dolgozó diákoknál.

A Nyári diákmunka központi munkaerőpiaci program 2022. június 15-től augusztus 31-ig tart; a támogatott foglalkoztatás július 1. és augusztus 31. között valósulhat meg.

Helyi hírekdiákmunkanyári diákmunka SzolnokJász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatal