2024.04.26, Péntek
Nyugdíjasként a közszférában - A pedagógusok visszafoglalkoztatásának lehetőségéről tartottak előadást Szolnokon
Kép: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Nyugdíjasként a közszférában - A pedagógusok visszafoglalkoztatásának lehetőségéről tartottak előadást Szolnokon

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2022.10.23. 10:00

A pedagógusok visszafoglalkoztatásának lehetőségéről tartottak előadást a kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási és Egészségbiztosítási Főosztályának szakemberei a Szolnoki Tankerületi Központ HR-es kollégáinak.

Hirdetés

Szeptember elsejétől jövő év augusztus végéig lehetőség van a már nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatására. Ebben az esetben a tanítók, tanárok a nyugdíj mellett illetményben is részesülnek.

A korhatár betöltése, a szolgálati idő megszerzése, valamint a nők kedvezményes öregségi nyugdíja miatt egyre több pedagógusnak szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonya. A jelenlegi jogszabályok azonban lehetővé teszik, hogy a már nyugdíjba vonult pedagógusok visszamenjenek dolgozni. A nyugdíjkorhatárt elért tanárok a jogviszonyuk megtartása mellett a nyugdíj folyósítását is igényelhetik.

A Szolnoki Tankerületi Központban is egyre többen érdeklődnek e lehetőség iránt

Annak érdekében, hogy a központ Humánpolitikai Osztályának munkatársai maximális és korrekt tájékoztatást tudjanak nyújtani a pedagógusoknak, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal segítségét kérték.

A témában a Nyugdíjbiztosítási és Egészségbiztosítási Főosztályának vezetője, Dr. Csíkos Zoltán, és a Nyugdíjbiztosítási Osztály vezetője, Zombori Attiláné tartott tájékoztatót a tankerület munkatársainak. Az előadás során szó esett többek között a saját jogú nyugellátásról, a nyugdíj összegének megállapításáról és az igény érvényesítésének, benyújtásának módjairól is.

Az öregségi nyugdíj és egyes más ellátások folyósításának, valamit a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek továbbfoglalkoztatásának szabályairól a 268/2022. (VII.29.) Kormányrendelet szól. A rendelet hatálya alóli kivételeket a 269/2022. (VII.29.) Kormányrendelet tartalmazza.

Helyi hírek SzolnokSzolnoki Tankerületi Központpedagógusnyugdíjas