2023.12.07, Csütörtök
Remek javaslatokkal rukkoltak elő a fiatalok a diákközgyűlésen
Kép: info.szolnok.hu

Remek javaslatokkal rukkoltak elő a fiatalok a diákközgyűlésen

info.szolnok.hu

2022.11.29. 15:29

Diákközgyűlést tartottak pénteken délelőtt a városházán. Az ülésen részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester és Györfi Mihály alpolgármester, illetve számos intézmény és szervezet képviselője, akik érintettek voltak az egyes napirendi pontokban felvetett javaslatokban.

Hirdetés

Szalay Ferenc köszöntőjében elmondta, hogy a szolnoki fiatalok látásmódja nagyon pozitív, és a megyeszékhely diákéletében a vidéki és a szolnoki diák egyenrangú. A szolnoki fiatalok megállják helyüket a világban, sikeresek, bárhol is találják meg számításukat. Szolnok a tiétek, ti vagytok az utánpótlás! – emelte ki a polgármester - olvasható Szolnok városi honlapján.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, aki egykori pedagógusként a mai napig kiemelten kezeli a diákokkal való kapcsolattartást, hangsúlyozta, hogy „zöld” szemüvege és fiatalos szemüvege is van a városnak, ami egy lendületes, modern arculatot ad a településnek, ez pedig vonzó lehet a fiatalabb korosztály számára.

A diákközgyűlésen 14 köznevelési intézmény delegáltja szavazott, valamint egy-egy szavazati joggal rendelkezett a diákpolgármester, a Szolnok Városi Diákok Tanácsa elnöke és a Szolnoki Gyermektanács elnöke.

Első napirendi pontként Albert László számolt be a Szolnok Városi Diákok Tanácsával közösen folytatott 2021/2022-es tanévi tevékenységéről, ezt követően Fábi Bálint, a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság terveit ismertette. “Fogadj örökbe egy játszóteret” pályázatot is hirdetnének az iskoláknak, amelyek diákcsapatai közül a legjobbak - a Városüzemeltetési Kft. felajánlásának köszönhetően - százezer, ötvenezer, illetve harmincezer forintot kapnának.

A zsúfolt és gyermekekre veszélyes (iskolák, közösségi terek, játszóterek környéke) területein új, sötétben visszaverődő, “Vigyázz, itt gyerekek vannak” figyelemfelhívó táblák kihelyezését javasolják, valamint a régi, kopott, használhatatlan táblák újratelepítését. Fel szeretnék éleszteni a korábbi hagyományt: bizonyos rendszerességgel közös szórakozóhely-ellenőrzést a Városi Rendőrkapitánysággal.  A szabadstrandon tavasszal, nyáron a fiatalok és családjaik számára rendszeres délutáni zenés-táncos programokat, koncerteket igényelnek.

Petrován Edina a Szociális és Kulturális Bizottság képviselője ismertette a bizottság által vállalt feladatokat, célkitűzéseket. Edina elmondta, hogy a fiatalok szívesen állnának egy olyan program mellé, amelyben a rászoruló embereknek karácsony előtt egy tál meleg ételt oszthatnának a város több helyszínén.

A fiatalok érzékenyítő rajzoktatást, kreatív foglalkozást szeretnének tartani a Kamasz-tanyán az ott gondozott emberek részére. Szorgalmazzák a tavaly is megtartott bolondballagást hagyománnyá tenni.A Szolnokon található óvodákban tojásvadászatot rendeznének a kicsiknek.

Idén a VDT által meghirdetésre került egy pályázat, mely szerint minden iskola (általános és közép) készíthet egy-egy díszt a Szifonban felállított kis karácsonyfára. Amennyiben igényes alkotások érkeznek, a későbbiek során akár a városháza karácsonyfáját is díszíthetné egy-egy iskola dísze. Szeretnének abból hagyományt teremteni, hogy városunk iskolásai karácsonyfát díszíthessenek.

Fontosnak tartják Szolnok fiatal művészeti közösségeit összekovácsolni. Ezért szeretnének egy„Ifizónát” az ARTJáró keretein belül, ahol a zene és a képzőművészet terén tehetséges fiatalok megismerhetnék egymást és a másik fél alkotásait, illetve inspirációt kaphatnak, továbbá a Művésztelepen élő művészekkel beszélgethetnének, és a poétáknak lehetőségük lenne bemutatni a verseiket.

A Sport és Egészségügyi Bizottság javaslatait Molnár Molli ismertette. Adománygyűjtő sétára hívnák a fiatalokat, és a véradás népszerűsítésével kapcsolatos programokat, az allergiákat bemutató előadásokat is szerveznének. Fontosnak tartják a mentális egészséget: céljuk elérni, hogy a fiatalok ne féljenek segítséget kérni, ha esetleg mentálisan nincsenek jól, vagy segítségre szorulnak. Kérik, hogy az iskolapszichológusok sűrűbben legyenek elérhetőek. Szeretnék, ha a középiskolások részére is lenne kidobó verseny a Tiszaligeti Napok keretében, de nagyon örülnének egy Fifa e-sport bajnokságnak is.

Menkó Enikő, a Kommunikációs Bizottság elnöke kiemelte, hogy a bizottság a Városi Diáktanácson belül és a szolnoki diákok közötti kommunikáció gördülékenyebbé tételén dolgozik majd.

Felvennék a kapcsolatot Szolnok külföldi testvérvárosaival és a jövőben egy cserediák-programot hoznának létre, és felújítanák a nagy hagyományokkal bíró reutlingeni ifjúsági kapcsolatokat. Szerepel a tervek között az MCC-vel (Mathias Corvinus Kollégium Szolnoki Központjával) közös programok szervezése is. Korábban már sikeres volt, újra megrendeznék az érzékenyítő bowlingozás a Liget DSE fiataljaival.

Szeretnének a Szifon népszerűsítésébe is aktívan bekapcsolódni. A VDT tagjain keresztül az intézményeknek felajánlanák a lehetőséget rendhagyó osztályfőnöki órát megtartására a Szifonban, vagy az iskolák diákönkormányzatai kihelyezett DÖK-gyűléseket is tarthatnának ott. VDT-tag toborzó roadshow-t szervezésében is gondolkodnak, félévente pedig egy fórumot szeretnének tartani a szolnoki fiataloknak, ahol Szalay Ferenc polgármester és a diákpolgármester közösen válaszolnak a fiatalok által feltett kérdésekre.

A diákközgyűlésen részt vett és szót kapott Ecseki-Kolonics Eufrozina r. hadnagy, a Szolnok Városi Baleset-megelőzési Bizottság titkára, Szamosfalviné Törőcsik Ibolya, a Szolnok Városi Óvodák vezetője, Lits László, a Városüzemeltetési Kft. igazgatója, Bernáth Orsolya, a Mathias Corvinus Kollégium Szolnoki Központjának vezetője.

Helyi hírek SzolnokKözgyűlésdiákközgyűlés