2024.03.28, Csütörtök
A székely szabadság napjára emlékeztek Szolnokon
Kép: info.szolnok.hu

A székely szabadság napjára emlékeztek Szolnokon

info.szolnok.hu

2023.03.15. 10:00

A székely származású főtisztek, Nagy Gyula és testvére, Nagy Áron emléktábláját éppen tíz éve, 2013-ban a Történelmi Vitézi Rend székely törzse, 30 népviseletbe öltözött fiatal hozta el akkor Szolnokra.

Hirdetés

A székely szabadság napján nem csupán erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk - írta Fejér Andor alpolgármester közösségi oldalán.

Az alpolgármester a székely szabadság napja alkalmából helyezte el koszorúját a két székely származású néhai katonatiszt, Nagy Gyula és Nagy Áron emléktáblájánál, a belvárosi nagytemplom mellett.

169 esztendővel ezelőtt Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos az elbukott magyar forradalom lángját akarták újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a céljuk, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak. Ne feledjük, ahol a székely zászló lobog, ott minden magyar otthon van, és ez fordítva is igaz! 

Helyi hírek Szolnokszékely szabadság napjamegemlékezés