2024.04.25, Csütörtök
Koszorúzás a kommunizmus áldozatainak emlékére
Kép: info.szolnok.hu

Koszorúzás a kommunizmus áldozatainak emlékére

info.szolnok.hu

2023.03.05. 10:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek pénteken Szolnokon, a Tisza Szálló falán elhelyezett emléktáblánál, a rendezvény koszorúzással zárult.

Hirdetés

Faludy György Búcsú Recsktől című versét Földi Katalin Viktória, a Széchenyi István Gimnázium diákja szavalta el, majd Lédeczi Dénes atya mondta el gondolatait.

"Kommunizmus. A világtörténelem egyik legkegyetlenebb rendszere, melyhez hasonlót csak nagyon keveset látott az emberiség. Kegyetlensége a nácizmussal mérhető csupán, a kommunizmus nevében kioltott életek száma eléri a százmilliót. Ma rájuk, az ártatlan áldozatokra emlékezünk" - mondta megemlékező beszédében Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő.

"A kommunista állam addig nem látott terrort alkalmazott az egyet nem értővel szemben. A megfélemlítéstől egészen a fizikai megsemmisítésig igen széles volt a paletta.  Ám a kommunista országokban nem is ezért volt igazán nehéz élni. Ugyanis itt senki sem volt biztonságban. Az ellenálló, a rendszer kritizáló pontosan tudta: bármikor érte jöhet egy fekete autó, hogy aztán soha ne térhessen haza. A másként gondolkodás gondolatát is büntették, aki nem értett egyet, azt eltiporták, miközben arról szólt minden, hogy ez a legdemokratikusabb berendezkedés. A koncepciós perek ártatlanok százezreit, millióit tették tönkre, családjaikat szétzilálták, s több generáció életét tették tönkre" – idézte fel Tasnádi Zoltán.

A rendezvény végén Szolnok város nevében Fejér Andor és Györfi Mihály alpolgármesterek helyeztek el koszorút az emléktáblánál.

Helyi hírek Szolnokmegemlékezéskoszorúzás