2024.04.23, Kedd
Szolnokra érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum utazókiállítása
facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum

Szolnokra érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum utazókiállítása

szolnok.hu

2023.03.18. 09:30

Vasárnapig megtekinthető Szolnokon az a képzeletbeli irodalmi és történelmi utazás, mely a százhetvenöt évvel ezelőtti hazánkba repíti vissza az érdeklődőket.

Hirdetés

A buszon sok, eddig talán nem ismert részletre is „fény derülhet” Petőfi Sándor életével kapcsolatban. Ahogy a tárlatmegnyitó elhangzott, az utazókiállítás célja, hogy Magyarországon, valamint határainkon túl is minél több honfitárunkhoz juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A tárlat egyedi megközelítésből mutatja be a költő személyiségét, munkásságának ismert darabjait.

„Átröpűlök hosszában hazámon” – ez a vándorkiállítás mottója. A Dalaim című vers részlete nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. Mindannyiunk számára nagy öröm, hogy megérkezett Szolnokra a Petőfi Irodalmi Múzeum utazókiállítása – kezdte köszöntőjében Rusvai Károly önkormányzati képviselő a kiállítás megnyitóján.

„Bár ismeretek szerint Szolnokhoz nem kötődik Petőfi, de a Tiszaáról írt verse által mégis nagyon erős kapcsolódást érezhetünk a költővel mi szolnokiak, illetve térségben élők. Ez a kapcsolódás most még szorosabbá válhat, ha megtekintjük a mobilbusz tárlatát.”

Hozzátette: az a teljesítmény, melyet Petőfi rövid élete során véghez vitt, mindannyiunk számára példaértékű lehet. Hazaszeretet, hazafiság jellemezte az életét, a munkássága a fiataloknak is példa lehet. Bízom benne, hogy minél többen megtekintik ezt a különleges bemutatót.

A múzeumbusz Szolnokon március 19-ig várja a látogatókat a Hild téren, 20-án Mezőtúrra „gurul tovább” a vándorkiállítás, melyet március 21-én Túrkevén lehet megtekinteni.

Helyi hírekSzolnok Megyei Jogú Város ÖnkormányzataPetőfi Irodalmi Múzeumkiállítás